Katholiek Nieuwsblad

Mariska Orban


Alya’s keuze

Alya’s keuze

Veel mensen die van geschiedenis houden, vragen zich geregeld af: ‘Hoe leefden mensen toen?’ Het is heerlijk om hierover te dagdromen, en wie daarvan houdt, zal smullen van de debuutroman van Hay van den Munckhof: het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya.

[FOTO'S] Een weekend relaxen met God

[FOTO'S] Een weekend relaxen met God

Tijdens het 21e Katholiek Gezinsweekend kwamen ruim dertig gezinnen drie dagen samen in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt.

De mooiste dag

De mooiste dag

Persoonlijk ken ik geen interessanter personage dan een complexe (schoon)moeder. En Stevo Akkerman, journalist en columnist bij Trouw, beschrijft deze rol scherp, eerlijk en onthutsend.

In de ban van Bach

In de ban van Bach

Veel katholieke ouders zullen op Goede Vrijdag aan hun kinderen uitleggen waarom we herdenken dat Jezus stierf. En bij het Paasontbijt het Paasverhaal nog eens voorlezen uit de Kinderbijbel.

Bubbels en donuts

Bubbels en donuts

Nu de smaakexplosie van de champagnebubbels al even is uitgewerkt, gaan we op naar de explosies van de luchtbellen van 2018.

De Bijbel in schilderijen

De Bijbel in schilderijen

Wie geïnteresseerd is in kunstgeschiedenis en theologie, kan zijn hart ophalen aan het prachtige boek De Bijbel in schilderijen.

Verhalen uit het Oude Testament

Verhalen uit het Oude Testament

Wie dezer dagen een boekenwinkel binnenstapt om bijvoorbeeld een cadeautje uit te zoeken, kan niet om deze nieuwe uitgave met verhalen uit het Oude Testament heen. 

Duivels

Duivels

Iedere fan van Russische literatuur – zoals Dode Zielen van Nicolaj Gogol, Oorlog en vrede van Lev Tolstoj en natuurlijk het gehele oeuvre van Fjodor Dostojevski – heeft nu een goede reden een week lang in bed te blijven liggen met een voorraad snacks. Het prachtige werk Boze Geesten is opnieuw vertaald en uitgegeven, onder de duivelse titel Duivels.

Pleegkinderen

Pleegkinderen

Verschillende kerken hielden voor kinderen zaterdagavond een lampionnentocht met aansluitend St.-Maartensbroodjes en warme chocolademelk. Maar terwijl zingende kinderen de deuren langs gingen voor snoep, treffen in figuurlijke zin steeds meer kinderen een gesloten deur aan.

Meer Merkel

Meer Merkel

Je moet wel een beetje lef hebben, zo blijkt, om op een terras in Rome deze politieke biografie van de Duitse bondskanselier te lezen. De reacties van Italiaanse obers en voorbijgangers – die geschrokken vragen of je voorstander bent van deze ‘maffioso-vrouw’ en haar vervolgens grappend nadoen – komen niet helemaal overeen met het beeld dat Michèle de Waard, oud-correspondente in Bonn voor NRC Handelsblad van Angela Merkel schetst.

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

We doen het graag. Met ons vingertje naar een ander land wijzen en weerbarstig zuchten en steunen hoe slecht het regime daar is. Maar als we dan eerst eens naar onszelf kijken, dan rijst de vraag: hoe democratisch is onze eigen democratie nog?

Minister Koenders: volgende regering moet bepalen of IS genocide pleegt

Minister Koenders: volgende regering moet bepalen of IS genocide pleegt

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verklaart deze week in Katholiek Nieuwsblad dat de gruweldaden van Islamitische Staat “hoogstwaarschijnlijk genocide” te noemen zijn, maar dat een officieel antwoord op het genocide-vraagstuk van de volgende regering moet komen. De PvdA-minister reageert daarmee op kritiek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, eveneens in KN, die de Nederlandse regering laksheid verwijt.

Pieter Omtzigt: ‘We staan toe dat christenen verdreven worden’

Pieter Omtzigt: ‘We staan toe dat christenen verdreven worden’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil onrecht aan de kaak stellen, of zich dat nu in het Midden-Oosten of de Raad van Europa afspeelt. Hoe hij dat volhoudt? “Ik heb weinig geduld, maar wel doorzettingsvermogen.”

De hemel in kaart

De hemel in kaart

Is er leven na de dood? Bestaat de hemel echt? Ook gelovigen twijfelen soms. Enkele van de meest opbeurende, hoopgevende verhalen zijn misschien wel de getuigenissen van mensen die voor een ogenblik de mysterieuze deur van het hiernamaals open hebben gezien.

Zout der aarde

Zout der aarde

“Gij zijt het zout der aarde”, zei Jezus tijdens de Bergrede tegen zijn apostelen. De woorden zijn bedoeld voor alle christenen. Veel katholieken denken dat de Kerk een paar mensen aanstelt om het woord van God te verspreiden, maar dat is niet wat Christus voor ogen heeft met zijn Kerk. Wij zijn allemaal geroepen om het zout der aarde te zijn.

En verlos ons van het stof

En verlos ons van het stof

Wie graag de dagelijkse drukte, stress of sleur verlaat voor een verhaal uit het prachtige verleden, kan zeker heerlijk wegdromen bij de nieuwste indrukwekkende roman van Susie Finkbeiner.

Staken

Staken

“Mama, als ik later groot ben, wil ik graag juffrouw worden!” “O lieverd, doe niet zo mal! Jij kunt toch heel goed leren?”

Thérèse

Thérèse

Meesterlijk, hoe mooi, intrigerend en diepgaand een man een vrouw kan typeren zoals de Franse katholieke schrijver François Mauriac dat doet met zijn hoofdpersoon Thérèse. Een vrouw die niet engelachtig mooi is, of een grote heldin, maar die uiteindelijk gevangen zit in haar eigen complexe karakter en het leven uitzit zonder te veel schade aan te richten.

Irena’s kinderen

Irena’s kinderen

Wie gegrepen is door de film Schindler’s List, zal minstens zo geraakt worden door het recentelijk uitgegeven boek Irena’s kinderen.

Smartphone

Smartphone

Moet je kind een smartphone hebben als-ie naar de middelbare school gaat? Ja, vinden kinderen. Dan kunnen ze meedoen aan groeps-apps, met vrienden chatten en lege minuten doden. Maar ouders hebben steeds vaker hun bedenkingen.

Alles verloren

Alles verloren

Het decor van deze roman is razend actueel. Een zeilster/oud-journaliste maakt samen met een fotograaf een reportage over het vluchtelingendrama op zee. Op een zeilboot varen de twee langs de Griekse eilanden en de Turkse kust. Dan vinden ze op volle zee een omgeslagen rubberboot met een Syrisch meisje.

Wat wil het CDA?

Wat wil het CDA?

Dankzij het CDA kregen de christelijke partijen er bij de verkiezingen zes zetels bij. Heel even leek ook de ChristenUnie een extra zetel te krijgen, maar die bleef op het laatste moment uit. Alle partijen willen met het CDA regeren, blijkt uit de eerste gesprekken met de politieke partijen. Maar wat wil het CDA?

De stilte van Thé

De stilte van Thé

Wat als de liefde voor God groter is dan de liefde voor je kind? Wat als een leven in stilte in een klooster harder roept dan het kind dat in je groeit? Welke moeder kan begrijpen dat je je eigen kind weggeeft om contemplatieve zuster te worden in een klooster?

Ik leef in een wereld die ik niet ken

Ik leef in een wereld die ik niet ken

Tussen alle boeken, films en documentaires over Alzheimer is de roman Ik leef in een wereld die ik niet ken van Marjolijn Markus een pareltje.

Bisschop wil verdeelde katholieke gemeenschap Best verzoenen

Bisschop wil verdeelde katholieke gemeenschap Best verzoenen

Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch wil de verdeelde katholieke gemeenschap in het Brabantse Best verbinden. “Wat zou het fijn zijn als er weer iets van toenadering kan komen, iets van nieuwe eenheid, ondanks alle meningsverschillen”, zei hij zondag tijdens de preek in de Bestse Antoniuskerk.

Buiten dreiging, binnen een goed gesprek: de christelijke lijsttrekkers in debat

Buiten dreiging, binnen een goed gesprek: de christelijke lijsttrekkers in debat

Veel katholieken zweven tussen de drie christelijke partijen: CDA, SGP en de ChristenUnie. Gisteravond gingen ze met elkaar in debat in Ede.

Hygge

Hygge

Soms kent een land een rage die zo aanstekelijk is, dat-ie de hele wereld verovert. Dat doet het Deense hygge nu. Met het nieuwe boek Hygge, de Deense kunst van het leven, van Meik Wiking kan heel Nederland gaan ‘hyggen’.

Bestuur KN: ‘We blijven midden in de Kerk staan’

Bestuur KN: ‘We blijven midden in de Kerk staan’

Hoofdredacteur Henk Rijkers treedt terug. Het bestuur van Katholiek Nieuwsblad ziet nieuwe uitdagingen en zoekt hiervoor een nieuwe kapitein. Huub Vromen: “We blijven een in en in-katholieke krant.”

54 minuten

54 minuten

Als je gaat debuteren, doe dat dan met je allerbeste boek, zei de uitgever van Renate Dorrestein eens toen ze haar allereerste (matige) manuscript inleverde. Want debuteren, dat doe je als auteur maar één keer, vertelt ze in Het geheim van de schrijver.

Een zomer vol mooie kansen

Een zomer vol mooie kansen

De ochtenden van menig gezin beginnen rustiger dan normaal. Zomervakantie: niet gehaast boterhammen smeren, ontbijt klaarzetten en haren kammen – onder de luide gil: ‘Mama, waar liggen mijn schoenen?’. Maar eindelijk tijd om samen een ochtendgebed te doen.

© Katholiek Nieuwsblad