Katholiek Nieuwsblad

Adrift

Adrift

‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ Het zijn de woorden waarmee Adrift (en menig andere film) opent. Geen overbodige mededeling, want behalve dat de beleving er intenser door wordt, zijn sommige verhalen ook te groots of onwaarschijnlijk om zomaar voor waar aan te nemen. Dit geldt ook voor Adrift.

Incredibles 2

Incredibles 2

Veertien jaar na de lancering van superheldenfamilie Incredibles zijn pa Bob Parr, moeder Helen, puberkinderen Violet en Dash en baby Jack-Jack weer terug. Ze bezitten nog allemaal hun superkrachten. Zo is Helen elastisch, kan Violet zichzelf onzichtbaar maken en is Dash razendsnel.

Utøya 22.juli

Utøya 22.juli

Een 72 minuten durende slachtpartij waarin 410 schoten werden gelost, die 69 jongeren het leven kostte en voor nog eens 110 gewonden en vele ernstig getraumatiseerde jongeren zorgde. Het zijn de gruwelijke statistieken van de aanslag die de rechts-extremistische Anders Behring Breivik op 22 juli 2011 pleegde tijdens een jeugdkamp op het Noorse eilandje Utøya.

Jurassic World

Jurassic World

Leven is het beschermen waard, ook wanneer het volledig ongewenst is, ja zelfs wanneer het degenen die dat leven gemaakt hebben schade toebrengt. Als we de moraal van het verhaal even kort door de bocht samenvatten, blijkt Jurassic World: Fallen Kingdom een onwaarschijnlijke pro-life-film te zijn.

The Bookshop

The Bookshop

Het verhaal van The Bookshop is eenvoudig. Het speelt zich af in een klein, grijs kustplaatsje waar het altijd regent, eind jaren vijftig in Engeland. Weduwe Florence Green wil een boekwinkel beginnen, maar ze wordt tegengewerkt door de bekrompen, aristocratische bevolking van het stadje. 

Only the Brave

Only the Brave

Een modern heldenepos, zo kan Only the Brave het beste omschreven worden. Met een allesvernietigende brand als grootse gebeurtenis, natuurgeweld als overheersende kracht en stoere brandweermannen als de dappere helden.

Gabriel e a montanha

Gabriel e a montanha

Het lijkt er bijna bij te horen. Voordat je gaat studeren nog even een jaar de wereld over zwerven, de vrijheid proeven en jezelf ontdekken. Een ervaring die enorm verrijkend kan zijn.

Lady Bird

Lady Bird

‘Coming of age’ films waarin opstandige pubers met vallen en opstaan de weg naar volwassenheid inslaan zijn er veel. Toch is Lady Bird binnen dit genre een uitzonderlijk exemplaar.

Tully

Tully

Hectische dagen zonder een moment van rust, gevoelsmatig bestaande uit enkel voeden, kolven, luiers verschonen en de boel gaande houden, dit alles bij een permanent gevoel van totale uitputting. Het zo gewenste ‘perfecte leven’ glijdt je ogenschijnlijk uit handen, met wanhoop en ontsporing tot gevolg.

La Holandesa

La Holandesa

Ongewenste kinderloosheid. Het is een gevoelig, complex en vaak nog onbesproken thema. Debuterend Nederlands regisseur Marleen Jonkman durft het aan om er haar eerste speelfilm aan te wijden: zonder al te veel heftige, emotionele scènes, veelal in stilte.

© Katholiek Nieuwsblad