Katholiek Nieuwsblad

Searching

Searching

Naar de inhoud kijkend, is Searching af te doen als een absoluut spannende, maar weinig vernieuwende thriller. Vader David en zijn zestienjarige dochter Margot proberen er samen het beste van te maken nadat hun vrouw/moeder is overleden. Wanneer Margot op een dag niet thuis komt, raakt David beetje bij beetje in alle staten.

Het katholicisme in Europa

Het katholicisme in Europa

Deze geschiedenis van het katholicisme in Europa begint bij Alexander de Grote. Opmerkelijk, maar terecht. De wortels ­ervan liggen in het geloof van de joden zoals dat in de tijd van Alexander vorm had gekregen.

Botticelli: Inferno

Botticelli: Inferno

Na de release van de documentaire over de grote kunstenaar Raphael in augustus (zie KN 33), ging begin september Botticelli: Inferno in première in verschillende Nederlandse filmhuizen. Anders dan Raphael vertelt de documentaire niet het verhaal van Sandro Filipepi (1445-1510) en diens omvangrijke oeuvre, maar concentreert die zich op zijn geïllustreerde Divina Comedia van Dante Alighieri (1265-1321).

Autonomie en gemeenschap

Autonomie en gemeenschap

Autonomie en gemeenschap, kreeg het nieuwe boek van de christelijk-gereformeerde predikant Bert Loonstra als titel, hoewel de ondertitel de lading beter dekt: Een debat over levensbeschouwing en psychotherapie.

Benzinho

Benzinho

Benzinho betekent zoiets als ‘lieveling’ in het Braziliaans-Portugees. Het is het koosnaampje van moeder Irene voor haar zestienjarige zoon Fernando.

Het visioen van Constantijn

Het visioen van Constantijn

Wanneer bekeerde Constantijn de Grote zich tot het christendom? In ieder geval niet in de nacht voor de Slag bij de Milvische brug op 28 oktober 312. Hij zou toen in een droom hebben gezien dat de God van de christenen hem aan de overwinning zou helpen. Daarom liet hij zijn soldaten een christelijk teken op hun schilden aanbrengen, zo gaat het verhaal. Maar dat verhaal klopt niet.

Juliet, naked

Juliet, naked

Het is een veelgehoorde aanname en een populair gespreksonderwerp in het café of aan de keukentafel: het verschil in volwassenheid tussen vrouwen en mannen.

Buitengewoon

Buitengewoon

Tieners en geloof? Op die verhouding staat wel wat spanning. Het Bijbels dagboek voor tiener­jongeren probeert de vonk te laten ­overspringen. Tien mannen uit protestantse hoek bundelden hun inspiratie.

The Guilty

The Guilty

Het komt regelmatig voor dat met een budget van tientallen miljoenen dollars of euro’s en alle mogelijke middelen een zeer matige film wordt gemaakt. Met weinig geld en nog minder middelen een klein meesterwerk realiseren, is beduidend minder vaak aan de orde. De jonge Deense regisseur Gustav Möller (net afgestudeerd aan de filmacademie en nu al de nieuwe Hitchcock genoemd) slaagt hier glansrijk in.

Zabor

Zabor

Kamel Daouds nieuwe roman Zabor is een prachtig voorbeeld van de Noord-Afrikaanse, postkoloniale Franstalige literatuur. Daarnaast vertegenwoordigt hij, net als in zijn journalistieke werk, de lijn van de kritiek op de eigen cultuur.

© Katholiek Nieuwsblad