Katholiek Nieuwsblad

What happened to Monday?

What happened to Monday?

Het is 2073. De wereld lijdt aan ernstige overbevolking en hongersnood. Grondstoffen zijn uitgeput, er is extreme droogte en de mensheid wordt overeind gehouden met genetisch gemodificeerd voedsel. Het aantal meerlingen is sterk toegenomen.

Tussentijd

Tussentijd

De Eerste Wereldoorlog heeft – misschien veel meer dan de eruit voortgevloeide Tweede – de loop van de Europese twintigste eeuw bepaald. Hij was het einde van talloze illusies, een breuk in de tijd en het begin van de gesels van communisme en nazisme.

Loving Vincent

Loving Vincent

‘De eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.’ Zo wordt Loving Vincent overal aangekondigd. Er is geen woord van gelogen.

Het geheim van de laatste staat

Het geheim van de laatste staat

Mag een staat geheimen hebben voor haar burgers? Deze vraag is weer een beetje prangender geworden dan gewoonlijk nu een referendum op handen lijkt over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, door tegenstanders bij voorkeur de sleepwet genoemd.

Weg van jou

Weg van jou

De romantische komedie of romcom is een groot genre binnen het (inter)nationale filmaanbod. Toch besteden we er in KN niet veel aandacht aan, omdat het vaak formuleachtige invuloefeningen zijn. Paden van tegenpolen kruisen elkaar, er is weerstand en alles gaat mis, maar uiteindelijk is de liefde daar en klinken de huwelijksbellen. Dat werk. Het kan ook anders, zo bewijst Weg van jou.

Heilige strijd

Heilige strijd

Veiligheid is vandaag de dag een kolossaal thema. We zijn bang voor aanslagen, voelen ons ongemakkelijk over migranten en zijn woedend als er ongelukken zijn, bijvoorbeeld met een tbs’er. Beatrice de Graaf (1976), terrorisme-expert en publicist, presenteerde vorige week een essay in boekvorm over het kwaad, getiteld Heilige strijd. Ze zoekt naar een theologisch richtsnoer voor mensen die in ruige tijden leven.

Kapitein Onderbroek

Kapitein Onderbroek

Het roept natuurlijk direct een grote glimlach op: een superheld, enkel gehuld in een degelijke witte onderbroek, maatje xxxxxl.

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049

In 1982 verscheen de film Blade Runner, een complex science fiction-epos over de vraag wat echt is en wat niet. Zogenaamde blade runners moesten in het Los Angeles van 2019 de gevaarlijke, genetisch gemodificeerde replicants uitschakelen. De film groeide uit tot een enorme cultklassieker en tot een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Tijd voor een vervolg dus, zoals gebruikelijk in geldfabriek Hollywood.

Onderwijs in tijden van digitalisering

Onderwijs in tijden van digitalisering

‘Ons Onderwijs2032’ is een project waarin antwoorden worden gezocht op de vraag hoe het Nederlandse onderwijs er in 2032 zou moeten uitzien. Het project draait in de eerste plaats om zogenaamde 21st century skills, vaardigheden voor de eenentwintigste eeuw, zoals kunnen samenwerken, communiceren, creatief denken, kritisch denken en problemen oplossen.

A Family Quartet

A Family Quartet

De Nederlandse Noa Wildschut (inmiddels 16 jaar) is een ongekend viooltalent. Ze soleert bij grote orkesten, geeft concerten over heel de wereld, wint aansprekende prijzen en onlangs is haar eerste cd Mozart verschenen bij het toplabel Warner Classics. Het potentieel was en is enorm.

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad