Katholiek Nieuwsblad

Hannah

Hannah

Hannah begint met een door merg en been gaande oerschreeuw van het titelpersonage. Het is ook meteen de grootste verbale uitspatting die in de film voorkomt.

De Wilde Stad

De Wilde Stad

Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis (2013) en Holland, Natuur in de Delta (2015) willen de makers ervan laten zien dat het zelfs in een stad als Amsterdam ‘barst van de natuur’.

The Insult

The Insult

Zelden vatte een kort zinnetje uit een film de complexe inhoud ervan zo goed samen: “Niemand heeft het alleenrecht op lijden.” Inderdaad, The Insult is geen lichtvoetig verhaaltje.

Religie in Vlaanderen

Religie in Vlaanderen

Hemel en aarde draagt als ondertitel: ‘Religie in Vlaanderen sinds 1750’. Als je het boek openslaat, volgt chronologisch een reeks unieke en verrassende oude plaatjes met telkens een korte duiding, bijeengebracht door het KADOC, ‘Documentatie- en onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving’ van de KU Leuven.

Wild

Wild

Het succes van De nieuwe wildernis, de natuurfilm over de Oostvaardersplassen uit 2013, was gigantisch. Dus natuurlijk wilde de Veluwe een eigen film, en die is er nu.

Droef gemoed

Droef gemoed

In dit laatste boekje van Antoine Bodar zien we een kant van hem die veel mensen nog niet kenden. Zo kampt de mediagenieke priester al zijn hele leven met periodes van depressie.

The Post

The Post

‘Regie: Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Meryl Streep en Tom Hanks.’ The Post heeft het voorrecht om het gedroomde filmaffiche te presenteren. Op basis van deze namen zullen velen, ook zonder de inhoud van de film te kennen, naar de bioscoop trekken.

Rode hongersnood

Rode hongersnood

Combineer de woorden holod (honger) en mor (uitroeiing), en je krijgt Holodomor, een term die in Oekraïne nog altijd de haren te berge doet rijzen. Onwillekeurig schiet bij die term ook het woord Holocaust door het hoofd. En toeval of niet, de sfeer in de Holodomor-gedenkplaats in Kiev lijkt op die in Yad Vashem, de Holocaust-gedenkplaats in Jeruzalem.

Klap van de genade

Klap van de genade

Zes jaar geleden was het, dat Willem Jan Otten nog eens een dichtbundel publiceerde. In de tussentijd kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn essays. En nu ligt er Genadeklap, een bundel vol verhalende gedichten, waarin de rode draad misschien omschreven kan worden als losgescheurd worden;

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad