Katholiek Nieuwsblad - Sint Pieter Rome

The Circle

The Circle

In 2013 verscheen de opzienbarende ‘toekomstroman’ van Dave Eggers, The Circle. Het boek verhaalt over een wereld waarin technologie regeert (nagenoeg letterlijk) en de mens al zijn autonomie en denkvermogen verloren lijkt te zijn. Een soort 1984 2.0, het destijds zo verontrustende boek van George Orwell.

Alles verloren

Alles verloren

Het decor van deze roman is razend actueel. Een zeilster/oud-journaliste maakt samen met een fotograaf een reportage over het vluchtelingendrama op zee. Op een zeilboot varen de twee langs de Griekse eilanden en de Turkse kust. Dan vinden ze op volle zee een omgeslagen rubberboot met een Syrisch meisje.

The Zookeeper’s Wife

The Zookeeper’s Wife

Het begin van dit oorlogsdrama lijkt wel een Disney-idylle. Antonina Zabinski, de vrouw van de dierentuindirecteur in Warschau, fietst in een wapperende bloemetjesjurk stralend van geluk door het dierenpark, zangerig alle dieren begroetend. “Dag leeuw, dag olifant, dag ijsbeer.”

Clovis

Clovis

De vijftienhonderdste verjaardag van de doop van de Frankische koning Clovis leidde in 1996 tot een confrontatie tussen links en rechts in Frankrijk. Het Front National probeerde hem voor zijn karretje te spannen en aan de andere kant schilderde links hem af als een fascist. “Te gek om los te lopen”, vond de Vlaamse historicus Raoul Bauer. Hij ging op zoek naar de feiten rond de koning, die rond 466 werd geboren en stierf in 511.

Alone in Berlin

Alone in Berlin

De namen en daden van de grootste verzetshelden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bij veel mensen bekend. Ze kwamen in het nieuws, er werden boeken over geschreven en films over gemaakt. Maar er waren ook ‘gewone’, haast onzichtbare mensen, die stil verzet pleegden.

Het verboden boek

Het verboden boek

We herdachten vorige week de Tweede Wereldoorlog, en dan gaat de aandacht vooral uit naar de jaren 1940-1945 en de vele slachtoffers die te betreuren zijn. Herdenken zou echter ook kunnen betekenen dat je verder terug reikt in de tijd, naar de bronnen van de oorlog of het klimaat waarin barbarij wortel kon schieten.

The Boss Baby

The Boss Baby

Op de vraag van zijn ouders of hij een broertje niet leuk zou vinden, antwoordt de zevenjarige, fantasierijke Tim: “Nee. Ik ben genoeg.” Hij krijgt alle aandacht en liefde van zijn ouders, vindt drie dan ook het perfecte getal en noemt zichzelf “het gelukkigste kind ooit”.

Uit de greep

Uit de greep

Is Boko Haram op z’n retour? Lange tijd gold deze Nigeriaanse groep als de dodelijkste terreurorganisatie ter wereld. Maar de laatste tijd vernemen we in de media vooral berichten over hoe het Nigeriaanse leger terrein wint op de terroristen.

Bram Fischer

Bram Fischer

Dat Nelson Mandela en vele andere kopstukken van het ANC in het begin van de jaren zestig met het vonnis ‘levenslang’ in de gevangenis belandden, mag als bekend worden verondersteld. Wat veel minder mensen weten, is dat het de verdienste van de blanke advocaat Bram Fischer was, dat het vonnis ‘doodstraf’ werd voorkomen.

Weerbarstige spiritualiteit

Weerbarstige spiritualiteit

Waar gaat het christendom naartoe, nu het in de maatschappij steeds meer marginaal wordt? Is dit inderdaad een denker die van grote invloed is (geweest) op wat paus Franciscus eigenlijk nastreeft?

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad