Katholiek Nieuwsblad

The Mercy

The Mercy

Voordat u verder leest, eerst een kleine geruststelling. U bent niet in de war en u haalt geen zaken door elkaar. Ook vorige week stond op deze plek een recensie van een ‘avontuur-op-zee-mondt-uit-in-ramp’ film. Toen Adrift, nu The Mercy.

Charles Taylor

Charles Taylor

“De stijl, dat is de mens” (le style, c’est l’homme), zei de Franse naturalist Buffon ooit. Dit gevleugelde woord lijkt wel bedacht voor het onderwerp van deze bundel, de Canadese filosoof Charles Taylor.

Adrift

Adrift

‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ Het zijn de woorden waarmee Adrift (en menig andere film) opent. Geen overbodige mededeling, want behalve dat de beleving er intenser door wordt, zijn sommige verhalen ook te groots of onwaarschijnlijk om zomaar voor waar aan te nemen. Dit geldt ook voor Adrift.

Didachè

Didachè

Een merkwaardig boekje uit de vroegchristelijke canon is nu in een nieuwe vertaling prachtig heruitgegeven: de Didachè, ook wel De leer van de twaalf apostelen.

Incredibles 2

Incredibles 2

Veertien jaar na de lancering van superheldenfamilie Incredibles zijn pa Bob Parr, moeder Helen, puberkinderen Violet en Dash en baby Jack-Jack weer terug. Ze bezitten nog allemaal hun superkrachten. Zo is Helen elastisch, kan Violet zichzelf onzichtbaar maken en is Dash razendsnel.

Alya’s keuze

Alya’s keuze

Veel mensen die van geschiedenis houden, vragen zich geregeld af: ‘Hoe leefden mensen toen?’ Het is heerlijk om hierover te dagdromen, en wie daarvan houdt, zal smullen van de debuutroman van Hay van den Munckhof: het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya.

Utøya 22.juli

Utøya 22.juli

Een 72 minuten durende slachtpartij waarin 410 schoten werden gelost, die 69 jongeren het leven kostte en voor nog eens 110 gewonden en vele ernstig getraumatiseerde jongeren zorgde. Het zijn de gruwelijke statistieken van de aanslag die de rechts-extremistische Anders Behring Breivik op 22 juli 2011 pleegde tijdens een jeugdkamp op het Noorse eilandje Utøya.

Jurassic World

Jurassic World

Leven is het beschermen waard, ook wanneer het volledig ongewenst is, ja zelfs wanneer het degenen die dat leven gemaakt hebben schade toebrengt. Als we de moraal van het verhaal even kort door de bocht samenvatten, blijkt Jurassic World: Fallen Kingdom een onwaarschijnlijke pro-life-film te zijn.

The Bookshop

The Bookshop

Het verhaal van The Bookshop is eenvoudig. Het speelt zich af in een klein, grijs kustplaatsje waar het altijd regent, eind jaren vijftig in Engeland. Weduwe Florence Green wil een boekwinkel beginnen, maar ze wordt tegengewerkt door de bekrompen, aristocratische bevolking van het stadje. 

Spoken in moskou

Spoken in moskou

Joseph Roth is een heerlijk auteur: hij observeert scherp, formuleert mooi en weet je ook aan het denken te zetten.

© Katholiek Nieuwsblad