Katholiek Nieuwsblad

Charlottesville: de remedie zit in het gif

Charlottesville: de remedie zit in het gif
Demonstranten in Charlottesville eisen het verwijderen van het Lee-monument in de stad (Foto: AP)

Wat er in Charlottesville is gebeurd, was schokkend, maar droeg de kiemen van de oplossing al in zich.

Ooit kwam de Ku Klux Klan vooral ’s nachts naar buiten, fakkels in de hand en hun gezichten bedekt met puntmutsen met spookachtige openingen voor de ogen en mond.

Dat is niet langer het geval.

Schaamteloos

Ze waren in groten getale aanwezig in Charlottesville, Virginia, midden augustus. Hun gezichten waren ongemaskerd, onverschrokken, schaamteloos. Ze voegden zich bij honderden andere white supremacists die protesteerden tegen het besluit uit februari van de gemeenteraad om een standbeeld uit het Lee-park te verwijderen. Het standbeeld herinnerde sinds 1924 aan de zuidelijke generaal Robert E. Lee. In juni hernoemde de stad het Lee-park tot Emancipatie-park.

Verwijder het standbeeld en je probeert de geschiedenis uit te wissen, argumenteerde Unite the Right (‘Verenig rechts’) fel. Dat standbeeld, zeiden honderden tegendemonstranten met evenveel passie, is een monument voor de blanke suprematie en moet verdwijnen. Al snel stak het kwaad als een giftige slang zijn kop op in de ooit zo rustige universiteitsstad.

Vriendelijke mensen

Ik vierde met mijn man en een vriend vakantie in Charlottesville in de drie dagen voor de gedoemde demonstratie. Overal waar we kwamen, werden we door vriendelijke mensen begroet. Toen we die vrijdagochtend naar huis reden, waren we ons niet bewust van de haat die die avond gespuwd zou worden, terwijl fakkels omhooggestoken werden en raciale laster gescandeerd.

De volgende ochtend werd sociaal activiste Heather Heyer vermoord toen een nazi-sympathisant zijn auto in een menigte tegendemonstranten ramde. Twee agenten stierven terwijl ze onderweg waren om de demonstraties in de gaten te houden. Velen raakten gewond.

Tegengif maken

Wie in dit alles naar God zoekt, vindt misschien troost in de overweging dat, zoals het tegengif voor een giftige slangenbeet in het gif gevonden wordt, het tegengif voor het kwaad op dezelfde manier in het kwaad zit ingebouwd. Een tegengif maken voor het gif van een koraalslang bijvoorbeeld, vergt tijd, tot wel drie jaar en 69.000 melkbeurten om een kleine halve liter van het gif te bemachtigen.

Nadat de slang is gemolken - met zijn hoofd vastgehouden zodat hij niet bijt - wordt het gif flink gekoeld en bevroren om het te kunnen bewaren en vervoeren om er vervolgens mee te kunnen immuniseren. Het gif wordt dan toegediend aan dieren, vooral aan paarden vanwege hun grote lichaamsmassa, om antilichamen te creëren.

Voordat de scheikundige een dier injecteert, wordt het gif echter gemixt met gedestilleerd water of een andere buffervloeistof. Dan wordt een hulpvloeistof toegevoegd, een substantie die de reactie van het immuunsysteem van het lichaam op een vreemde stof verbetert. Op die manier blijft het paard gezond terwijl zijn immuunsysteem reageert en antilichamen aanmaakt die zich aan het gif hechten en het neutraliseren.

Kille herinneringen

Dus terwijl ontelbare mensen geschokt zijn door het giftige vertoon van Unite the Right, is God datzelfde gif al aan het gebruiken om het tegengif te maken. De white supremacists hebben het Lee-monument niet gered; ze hebben zijn laatste dagen geteld en pogingen in heel de VS aangewakkerd om andere symbolen van de Confederatie (de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog – red.) af te schaffen. Sommige tegendemonstranten willen nu dat het beeld van een bereden Lee wordt vervangen door een monument voor Heather Heyer.

Er mag gevochten zijn in het Emancipatie-park, maar nu gaan mensen ernaartoe om te reflecteren, bidden en hoopvolle liederen te zingen. De foto’s van het geweld zijn nu bevroren in de tijd, kille herinneringen aan het feit dat haat dodelijk kan zijn. Schuldigen worden opgepakt en naar de gevangenis gebracht.

Liefde en vergeving

Terwijl velen in het land geschokt waren dat hun president niet onmiddellijk en ondubbelzinnig de schaamteloze uitingen van binnenlands terrorisme in Charlottesville veroordeelde, heeft de vertraagde reactie van president Donald Trump de schijnwerper nu ook op zijn inner circle doen vallen. Nu zijn er herhaalde oproepen tot ontslag van vermeende white supremacists die incognito in het Witte Huis werken.

Zij die lijden onder de injectie van kwaad in hun midden staan ertegen op met gerechtvaardigde verontwaardiging. Ze wapenen zichzelf met het reinigende water van krachtige liefde en vergeving. Christus is hun hulpmiddel om gezond te blijven en nieuw leven aan te bieden aan wie vergiftigd is door haat. (CNS - Vert. PD)

Carole Greene was ruim twee decennia lang redactrice van het Amerikaanse Catholic News Service

 


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad