Katholiek Nieuwsblad

Tweede man Vaticaan op gesprek bij Putin

Tweede man Vaticaan op gesprek bij Putin
Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin (Foto: CNS/Paul Haring)

Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, de tweede man van het Vaticaan, reist van 20 tot 24 augustus naar Moskou voor een gesprek met de Russische president Wladimir Putin. Ook staat een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I op het programma.

In een interview met de Corriere della Sera zegt Parolin dat het gesprek met Putin gezien moet worden tegen de achtergrond van de “toename van spanningen en conflicten in verschillende delen van de wereld”. Voor het Vaticaan heeft vrede een “heldere en absolute prioriteit”.

Spanningen verminderen

Over de verhouding tussen Rusland en de VS zei de Vaticaanse diplomaat te hopen dat beiden “met de nodige verantwoordelijkheid weten te handelen om nog verdere toename van de spanningen te verhinderen.” Daarvoor is ook nodig “mogelijke fouten die aan de oorsprong ervan kunnen staan” te erkennen. Het zou “dramatisch” zijn als de betrekkingen nog verder zouden verslechteren.

Macht van het recht

Hij waarschuwde ervoor nationale en particuliere belangen boven het algemeen welzijn te stellen. Internationaal “moet niet het recht van de macht, maar de macht van het recht gelden”.
De situatie in het Midden-Oosten, Syrië en Oekraïne hebben alle aandacht en zorg van de Heilige Stoel, aldus de kardinaal-staatssecretaris. Het Vaticaan zet zich “naar aard en mogelijkheden” in om de conflicten te beslechten.

Nadere samenwerking

Bij de ontmoeting met patriarch Kyrill en andere vertegenwoordigers van het patriarchaat van Moskou gaat het om eventuele gemeenschappelijke antwoorden op de huidige uitdagingen. Ook dienen de gesprekken een “grotere kennis, wederzijdse waardering en samenwerking tussen orthodoxen en katholieken”. Een eventuele pausreis naar Rusland staat niet op het programma, aldus Parolin. (KN/KNA)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad