Katholiek Nieuwsblad

Seminaries starten studiejaar met minstens 113 studenten waarvan dertien nieuwe

Seminaries starten studiejaar met minstens 113 studenten waarvan dertien nieuwe
Screenshot van het Grootseminarie St.-Willibrord in het Noord-Hollandse Heiloo.

De seminaries in het Nederlandstalig taalgebied zijn het studiejaar met minstens 113 studenten begonnen. Dertien van hen zijn nieuw.

Deze aantallen zijn nog niet compleet, omdat de cijfers van het Johannes XXIII-seminarie in Leuven nog niet bekend zijn.

Bisdom Breda

Priester- en diakenopleiding Bovendonk in het bisdom Breda is het studiejaar met zestien studenten begonnen, van wie er vier nieuw zijn. Een van die vier is een zij-instromer. De studenten komen van het bisdom Antwerpen (twee priesterstudenten), bisdom Breda (een diakenkandiaat), bisdom Groningen-Leeuwarden (een priesterstudent en een diakenkandiaat), aartsbisdom Mechelen-Brussel (een priesterstudent), bisdom Rotterdam (twee priesterstudenten en zes diakenkandidaten) en aartsbisdom Utrecht (een priesterstudent). Een van de priesterstudenten is bestemd voor de Chaldeeuws-katholieke Kerk. Voor het bisdom Breda studeert een priesterkandidaat aan de Fontys Hogeschool.

Aartsbisdom Utrecht

De priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht heeft een nieuwe student van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Het aartsbisdom heeft tien priesterkandidaten, van wie er een op Bovendonk studeert. Mauricio Meneses Santiago en Ronald den Hartog worden op 11 november tot priester gewijd.

Bisdom Den Bosch

Het Sint-Janscentrum, het seminarie van het bisdom Den Bosch, is het studiejaar gestart met vijf studenten, waarvan een nieuwe. Een seminarist, wordt in november tot transeunt diaken gewijd.

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Het seminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam start met acht seminaristen, waarvan een nieuwe student. Verder doet een persoon het oriëntatiejaar en is er nog een persoon die bij het ter perse gaan van deze krant nog niet de beslissing had genomen de studie aan het seminarie te gaan volgen. Het eveneens in het bisdom gevestigde seminarie Redemptoris Mater van het Neocatechumenaat telt momenteel vijftien seminaristen. Daar komen er nog twee of drie bij.

Bisdom Rotterdam

Vormingscentrum Vronesteyn van het bisdom Rotterdam begint het studiejaar met zes studenten waarvan een nieuwe. Daarnaast heeft het bisdom zes permanent diakenkandidaten die op Bovendonk studeren. 

Bisdom Roermond

Seminarie Rolduc van het bisdom Roermond start het studiejaar met 45 studenten, waarvan er vier nieuw zijn. Deze vier leren eerst Nederlands. 28 studenten wonen op Rolduc, zeventien in het Redemptoris Mater-seminarie in Cadier en Keer.

Bisdom Brugge

Het seminarie van het bisdom Brugge start het studiejaar met acht studenten waarvan er een nieuw is.


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad