Katholiek Nieuwsblad

Populariteit paus daalt snel

Populariteit paus daalt snel
Paus is 'geinstitutionaliseerd' geraakt. (AP)

De wereldwijde populariteit van paus Franciscus loopt volgens een recent onderzoek snel terug. De populariteit van de paus kelderde dit jaar met zeven punten van plaats zes naar 13 van ’s werelds populairste mannen. Dat meldt de katholieke nieuwssite Crux. Hij is volgens Crux de grootste daler van de lijst.

De paus is daarmee niet meer de meest bewonderde spirituele leider ter wereld en evenmin de meest populaire Argentijn. De plaatsen worden bekleed door de Dalai Lama en voetballer Lionel Messi.
Het onderzoek werd gedaan door de Britse marktonderzoeker YouGov, die de populariteit bijhoudt van de twintig populairste mannen en vrouwen.

‘Geïnstitutionaliseerd’

Volgens YouGov kan de scherpe daling verklaard worden door de hoge en niet beantwoorde verwachtingen over hervormingen die Franciscus onderscheidde van zijn voorgangers. Bovendien raakt de paus nu zelf ‘geïnstitutionaliseerd’.

Gates en Putin

Inmiddels scoren de Amerikaanse miljardair Bill Gates en de Russische president Vladimir Putin beter dan de paus.
Bill Gates voert de top drie aan, gevolgd door de Amerikaanse president Barack Obama met Putin op de derde plaats.

Latijns-Amerika

Opvallend is dat paus Franciscus in Brazilië, het land met de meeste katholieken ter wereld en behorend tot zijn eigen werelddeel, op plaats twintig eindigt. Zelfs in Rusland, waar slechts 0,6% van de bevolking katholiek is, scoorde de paus met plaats 19 beter. Ook in Mexico, onlangs door de paus bezocht, haalde hij plaats 9, terwijl de lijst er wordt aangevoerd door de Dalai Lama.
Alleen in de Filippijnen staat paus Franciscus bovenaan de lijst. (KN)


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad