<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pauselijke lof voor aborteuse Bonino zit gelovigen dwars

KN Redactie 12 maart 2016
image
Emma Bonino, aborteuse zonder berouw, werd door paus Franciscus een "vergeten grootheid" genoemd. (foto: AP)

Het nieuws dat paus Franciscus de Italiaanse aborteuse en linkse politica Emma Bonino heeft geprezen, is hard aangekomen bij gelovige katholieken.

Hoewel sommigen proberen de opmerkingen van de paus te verdedigen en de berichtgeving erover te veroordelen, tonen vooral prolife-leiders zich gekwetst. (Overigens reageert de paus zelf zeer deemoedig op kritiek en erkent die zelfs nodig te hebben.)

Zacchaeus

Critici van de berichtgeving argumenteren dat de manier waarop de paus omgaat met de vertegenwoordigers van de cultuur van de dood, een navolging van Christus zelf zou zijn. Maar is de lof van de paus voor Bonino wel vergelijkbaar met de maaltijd van Christus in het huis van Zacchaeus?

10.000 abortussen

“Evident niet”, stelt John Henry Weston, hoofdredacteur van LifeSiteNews, dat een dossier over Bonino samenstelde. “Heel Christus’ missie was erop gericht op te roepen tot bekering, en toen Hij zichzelf uitnodigde in het huis van Zacchaeus was dat duidelijk het doel. Zoals we weten, kwam Zacchaeus inderdaad tot bekering. Wanneer paus Franciscus ongekwalificeerde lof brengt aan de toonaangevende advocate voor abortus in Italië en haar een “vergeten grootheid” noemt, heeft dat het omgekeerde effect. Hij bevestigt haar in haar dwaling.” Bonino staat voor zo’n 10.000 deels eigenhandig uitgevoerde abortussen. De paus heeft nu de indruk gewekt dat dit geen smet op een blazoen mag heten, aldus Weston. Maar wat dan wel?

Christelijke wortels

Virginia Coda Nunziante, voorzitster van Famiglia Domani legt uit dat Emma Bonino sinds 1968 het symbool van grensoverschrijding is. Bij alle campagnes tegen het leven en het gezin had zij de leiding: bij de wet die scheiding introduceerde (1970), abortus (1978), de legalisering van drugs (in diverse stappen) en nu het ‘homohuwelijk’. “De rol van paus Franciscus vereist geen diepgaande kennis van alle persoonlijkheden, maar het spreekt vanzelf dat wanneer hij zich uitlaat over een publiek, algemeen bekend persoon, hij moet weten waar hij het over heeft. In het bijzonder omdat iedereen weet wie Emmo Bonino is en wat zij heeft gedaan om de christelijke wortels van Italië te vernietigen”, aldus Nunziante.

Onfeilbaar?

Toni Brandi, voorzitter van Pro-Vita zegt dat “het onze plicht is als leken om de persoon te bekritiseren op de zetel van Petrus, als ons geweten zegt dat hij ongelijk heeft, aangezien de paus slechts onfeilbaar is als hij ex cathedra spreekt. We moeten bidden dat de H. Geest de paus terug in het rechte spoor brengt, dat van het evangelie en het leergezag.” (KN/LifeSiteNews)