Katholiek Nieuwsblad

Paus: zorgen om afname roepingen

  • 01 februari 2016
Paus: zorgen om afname roepingen

De afname van roepingen tot het religieuze leven roept bij paus Franciscus een gevoel op dat “tegen de hoop in” neigt te gaan. Toch wil hij niet dat priesters en religieuzen zich laten beïnvloeden door “leeftijd of aantal”.

Dat zei paus Franciscus vanochtend tijdens een audiëntie met priesters en religieuzen ter gelegenheid van de afsluiting van het Jaar van het Godgewijde Leven.

Grote en lege kloosters

Het gevoel de hoop te verliezen komt bij de paus op “wanneer ik vraag hoeveel seminaristen er zijn in een mannelijke of vrouwelijke religieuze gemeenschap en ze antwoorden me vier à vijf of één à twee novicen” en “ondertussen veroudert de gemeenschap en er zijn grote en lege kloosters die voortgezet worden door een klein aantal oude zusters”.

Leeftijd en aantal

Desondanks riep hij de aanwezige priesters en religieuzen op zich in hun dagelijkse apostolaat “niet te laten beïnvloeden door de leeftijd of door het aantal”. “Dat wat vooral telt is het vermogen om het ‘ja’ van het begin te herhalen op de roepstem van Jezus.” Zijn roepstem en ons antwoord, zei de paus, “houden onze hoop levend”.

Schoonheid en heiligheid

Het Jaar van het Godgewijde Leven heeft volgens Franciscus ertoe bijgedragen dat “de schoonheid en de heiligheid van het geconsacreerde leven meer is gaan schitteren in de Kerk” en de “dankbaarheid voor de roeping en de vreugde van het antwoord” van priesters en religieuzen heeft geïntensiveerd.

Drie woorden

Bij de afsluiting van het Jaar wilde de paus de priesters en religieuzen drie woorden meegeven: profetie, nabijheid en hoop. Profetie, want “jullie zijn vooral geroepen tot het verkondigen van de werkelijkheid van God, nog meer met jullie leven dan met woorden”.

Nabijheid

Nabijheid, want “in Jezus is God elke man en elke vrouw nabij gekomen” en “het volgen van Christus betekent daar gaan waar Hij is gegaan”. “Zoals Jezus, dicht bij de mensen zijn; hun vreugde delen en hun pijn.” Ieder van jullie, zei de paus “is geroepen tot het dienen van de broeders in het volgen van het eigen charisma”.

Hoop

Het derde woord hoop, want “door van God en zijn barmhartige liefde te getuigen, kunnen jullie met de genade van Christus hoop brengen aan onze menselijkheid die getekend wordt door verschillende oorzaken voor angst en vrees”.

Vreugde in het hart

Profetie, nabijheid, hoop. Door zo te leven, zei Franciscus, “zullen jullie vreugde in het hart ervaren” en “zal jullie leven voor heel veel mensen aantrekkelijk zijn”.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad