<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus roept op tot ‘opbouw rechtvaardigere wereld’

KN Redactie 1 januari 2016
image

Hij deed dit vandaag tijdens zijn preek in de Mis op het hoogfeest Maria, Moeder van God, dat tevens de Wereldgebedsdag voor de Vrede is.

‘In vrede leven’

Franciscus wil een wereld “waar ieder mens en ieder schepsel in vrede leven kan, in de harmonie van de oorspronkelijke schepping van God”.

‘Onverschilligheid overwinnen’

Het is zaak “de onverschilligheid te overwinnen die de solidariteit tegenhoudt, en uit de valse neutraliteit te stappen die het samen delen verhindert”, aldus de paus. Jezus, voegde hij toe, roept de mensen op zijn medewerkers bij dit project te worden.

‘Oceaan van barmhartigheid’

Franciscus riep op tot vertrouwen in de kracht van het geloof. De menswording van God in Jezus, tweeduizend jaar geleden, was al in tegenspraak met de “dramatische historische ervaring”.

Ook destijds heersten oorlog en geweld, ging de paus verder. Toch is deze “verscheurende vloed” machteloos tegen de “oceaan van barmhartigheid”.

Kracht van het geloof

De kracht van het geloof kan volgens Franciscus bereiken “wat noch het verstand van de filosofen noch het overleg van de politiek vermag te bereiken”. Het geloof kan zo het verstand en het overleg nieuwe wegen tonen, aldus de paus.