Katholiek Nieuwsblad

Paus haalt op Lampedusa uit naar 'globalisering van onverschilligheid'

  • 08 juli 2013
Paus haalt op Lampedusa uit naar 'globalisering van onverschilligheid'

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa opgeroepen tot "broederlijke solidariteit" met de vluchtelingen uit Afrika en Azië, en de "globalisering van de onverschilligheid" veroordeeld.

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor de dagelijkse "drama's" tijdens hun overtocht van Afrika naar Europa en voor het "bloed van de broeders en zusters" die omkwamen tijdens de tocht, aldus de paus tijdens zijn preek in een Mis met bewoners en vluchtelingen.

Franciscus bekritiseerde indirect het Europees vluchtelingenbeleid en de regeringen van de landen waaruit de vluchtelingen afkomstig zijn. Hij bad God om vergeving voor de "wreedheid in de wereld, in onszelf en ook in diegenen, die in de anonimiteit maatschappelijke en economische beslissingen nemen, die de weg banen voor drama's als deze".

De paus beklaagde een "globalisering van de onverschilligheid". Die maakt iedereen tot "anonieme verantwoordelijken zonder naam en zonder gezicht. (...) Wij zijn aan het lijden van de anderen gewend geraakt, het betreft ons niet, het is onze zaak niet". De mensen leven als in een "zeepbel" en zijn ongevoelig voor de "kreet van de anderen".

Onder de dekmantel van de anonimiteit probeert iedereen de verantwoordelijkheid af te schuiven, zei Franciscus. Christenen echter mogen zich niet van die verantwoordelijkheid af maken. God roept ieder van hen bij zijn naam en vraagt hem rekenschap af te leggen.

De paus bedankte de bewoners van Lampedusa, de vrijwilligers en de veiligheidsbeambten. Hun inzet voor de vluchtelingen is een "voorbeeld van solidariteit".

In de afgelopen dertig jaar overleden tijdens de overtocht van Noord-Afrika naar Europa naar schatting ten minste 20.000 mensen door verdrinking of uitdroging. Om deze doden te gedenken, wierp de paus een bloemenkrans in zee.

Vanochtend vroeg kwam overigens nog een boot met vluchtelingen aan in Lampedusa. Het vaartuig was door de Italiaanse kustwacht opgemerkt en naar het eiland geleid.


© Katholiek Nieuwsblad