<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Migranten zijn onze broeders en zusters, op zoek naar een beter leven’

KN Redactie 4 januari 2016
image

Het Cura Migratorum, het orgaan van de Nederlandse bisschoppenconferentie dat verantwoordelijk is voor de pastorale zorg voor migranten, heeft de boodschap van de paus voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen laten vertalen, meldt het aartsbisdom op zijn website.

‘Evangelie van Barmhartigheid’

Voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen, die op zondag 17 januari wordt gehouden, koos de paus als thema: ‘Migranten en vluchtelingen dagen ons uit. Het antwoordt van het Evangelie van Barmhartigheid’.

‘Actueler dan ooit’

Volgens het bestuur van het Cura Migratorum is dit thema “actueler dan ooit”.

“Het is daarom goed om aandacht te besteden aan migranten en vluchtelingen, ver weg en dichtbij”, aldus het bestuur.

‘Armoede, honger, uitbuiting’

Paus Franciscus benadrukt in zijn boodschap dat migranten “onze broeders en zusters” zijn “op zoek naar een beter leven, ver weg van armoede, honger, uitbuiting en de oneerlijke verdeling van de opbrengsten van onze planeet, welke bedoeld zijn om op billijke wijze te worden gedeeld onder allen”.

‘Cultuur van de ontmoeting’

De paus roept in zijn boodschap op tot een “cultuur van de ontmoeting” tussen migranten en de samenlevingen die hen ontvangen.

Integratie zal volgens de paus leiden tot “wederkerige verrijking” wanneer zowel migranten als de samenlevingen die hen ontvangen bereid zijn hun levensstijl aan te passen.

‘Aanvaarding’

“In het hart van het Evangelie van de barmhartigheid zijn de ontmoeting met, en de aanvaarding door anderen verweven met de ontmoeting en de aanvaarding van God zelf”, aldus paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen.

‘Hoop en levensvreugde’

“Anderen verwelkomen betekent God in persoon verwelkomen! Laat u niet beroven van de hoop en levensvreugde, geboren uit uw ervaring van Gods barmhartigheid, zoals overduidelijk naar voren komt in de mensen die u ontmoet op uw wegen.”

‘Maria, Moeder van de migranten’

Tot slot vertrouwt de paus de lezers van zijn boodschap voor de Werelddag van de Migranten en de Vluchtelingen “toe aan de Maagd Maria, Moeder van de migranten en vluchtelingen, en aan de heilige Jozef die de bitterheid van emigratie meemaakten”.

Cura Migratorum

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft het Cura Migratorum in 2005 opgericht om de zorg voor het migrantenpastoraat bij de bisdommen onder te brengen. Het bestuur van de Cura Migratorum bestaat uit mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Hoogenboom, hulpbisschop van Utrecht, en mgr. Verbakel, vicaris-generaal bisdom Rotterdam.

59,5 miljoen vluchtelingen

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er eind 2014 59,5 miljoen mensen ontheemd als gevolg van vervolging, geweld, conflicten of mensenrechtenschendingen.

Een stijging van ruim 8 miljoen vluchtelingen ten opzichte van eind 2013, toen er volgens de UNHCR 51,2 miljoen mensen op de vlucht waren.

In juni zal de UNHCR de cijfers over 2015 publiceren.