Katholiek Nieuwsblad

Paus: Kruis betekent een 'schandalige revolutie'

Paus: Kruis betekent een 'schandalige revolutie'
Foto: AP

Paus Francis heeft Gods openbaring in Jezus een "schandalige revolutie" genoemd. Daarvan is het kruis het meest schokkend, zei hij zondag tijdens de anglustoespraak voor de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

De manier waarop Jezus zichzelf laat zien als messias gaat tegen alle verwachtingen in: een nederige en weerloze dienaar in plaats van een machtige en glorieuze koning, een arme man zonder huis in plaats van een adellijke rijke, een ongehuwde in plaats van iemand met veel nakomelingen. Maar Jezus bereikt juist door het kruis de verrijzenis, aldus de paus.

Kruis niet voor de sier

De paus reflecteerde op het evangelie over de verheerlijking van Jezus op de berg Tabor. Jezus wil zijn leerlingen dus niet voor het kruis sparen, maar laten zien waartoe het kruis leidt. "Wie sterft met Christus, zal met Christus verrijzen", aldus paus Franciscus. "Hij die met hem strijdt, zal met hem zegevieren." Het kruis is geen stuk van het meubilair, is niet voor de sier, maar "een herinnering aan de liefde, waarmee Jezus zich opgeofferd heeft om de mensheid van het kwaad en de zonde te verlossen".
Het kruis moet christelijke gelovigen in de vastentijd "de ernst van de zonde en de waarde van het offer van Jezus" meer en meer onthullen, zei de paus. (KN/KNA)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad