Katholiek Nieuwsblad

Paus: ‘Herhaaldelijk religieuze twijfels’

Paus: ‘Herhaaldelijk religieuze twijfels’
Foto: AP

Paus Franciscus heeft naar eigen zeggen "als tiener, seminarist, priester, monnik, bisschop en paus" herhaaldelijk religieuze twijfels gehad. Dat bekende de paus afgelopen zaterdag tijdens een vraag- en antwoordsessie aan het Villa Nazareth University College in Rome.

Crises noodzakelijk

Ook bekende hij de “de brutaliteit” te hebben gehad “om Jezus te berispen” en ervoer hij het geloof soms als een illusie of een alibi. Dergelijke twijfels noemde de 79-jarige paus niettemin noodzakelijk: een christen die geen geloofscrises kent, mist iets, zei hij blijkens de transcripties die maandag door het Vaticaan zijn vrijgegeven.

Neem risico’s

Een crisis betekent zowel gevaar als een kans, aldus Franciscus. “Een christen, zo heb ik geleerd, mag niet bang zijn om in crisis te raken: het is een teken dat hij vooruit gaat, dat hij niet is verankerd is aan de oevers van de rivier of de zee.”
Tot de risico’s onderweg behoort ook het maken van fouten te maken. Maar hij die stil blijft staan maakt grotere fouten. "Riskeer iets voor hogere doelen, riskeer vuile handen te maken”, zei de paus.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad