Katholiek Nieuwsblad

Paus Franciscus: 'Erasmus herinnert ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar'

  • 06 februari 2016
Paus Franciscus: 'Erasmus herinnert ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar'

Volgens paus Franciscus herinnert Erasmus "ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar, aan de noodzaak van het overstijgen van tegenstellingen en conflicten en de zoektocht naar een nieuwe eenheid, pluriform en inspirerend waarbij de som meer is dan de delen".

Dat schrijft de paus in een brief aan de bezoekers van de tentoonstelling 'Ik wijk voor niemand' in Museum Gouda, over de betekenis van Erasmus, in zijn tijd en in de huidige tijd.

'Christelijk geloof en het ware humanisme'

Paus Franciscus "bidt dat de tentoonstelling tot het inzicht zal leiden dat het christelijk geloof en het ware humanisme geen tegengestelde krachten zijn, maar dat ze beide ten dienste zijn van de menselijke waardigheid".

'Authentiek humanisme'

Volgens de paus verkondigde Erasmus "als gelovige een authentiek humanisme in tijden van grote maatschappelijke verandering".

"Zo'n humanisme is in onze moderne tijd ook hoogst noodzakelijk", schrijft de paus.

'Onschatbare waarde'

"De moderne tijd wordt ook gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen.De menselijke persoon die onze zorg en verzorging nodig heeft is van onschatbare waarde. Erasmus herinnert ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar, aan de noodzaak van het overstijgen van tegenstellingen en conflicten en de zoektocht naar een nieuwe eenheid, pluriform en inspirerend waarbij de som meer is dan de delen."

'Maatschappelijke vriendschap'

"Solidariteit is", volgens paus Franciscus "een onontbeerlijk principe voor het vestigen van maatschappelijke vriendschap".

Erasmus en het Vaticaan

Museum Gouda meldt dat het de brief van paus Franciscus op zal nemen in de tentoonstelling, waarin ook de verhouding tussen Erasmus en het Vaticaan aan de orde wordt gesteld.

Cruciale vraag

Volgens Museum Gouda gaat de brief van de paus "rechtstreeks in op de cruciale vraag: welke betekenis heeft het denkwerk van Erasmus voor het Europa van vandaag de dag".

De tentoonstelling over de betekenis van Erasmus is te zien van 6 februari tot 26 juni.

Erasmus

Desiderius Erasmus (1466-1536) was een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist.

Erasmus werd geboren in Rotterdam en stief in het Zwitserse Basel.

Universiteit

In Rotterdam is onder meer de Erasmus Universiteit naar hem vernoemd.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad