Katholiek Nieuwsblad

Paus: Angela Merkel is een beetje boos op mij

  • 09 februari 2016
Paus: Angela Merkel is een beetje boos op mij

Paus Franciscus heeft een Italiaanse krant verteld dat bondskanselares Angela Merkel hem boos heeft opgebeld vanwege een kritische opmerking over Europa.

“Ze was een beetje geïrriteerd omdat ik Europa met een onvruchtbare vrouw vergeleken had”, aldus de paus in de Corriere della Sera. Merkel zou hem in november 2014 opgebeld hebben kort na zijn toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg. “Zij vroeg mij of ik echt denk dat Europa geen kinderen meer zou kunnen krijgen.” De paus antwoordde dat dit nog altijd mogelijk is omdat Europa “sterke en diepe wortels heeft”. Het heeft immers “een unieke geschiedenis” en belichaamt een grote cultuur en traditie. Juist op de “donkerste momenten” heeft Europa bovendien “steeds onvermoede reserves laten zien”, aldus de paus.

Genegenheid

Zijn kijk op het oude werelddeel is geenszins pessimistisch, benadrukte Franciscus – ook met het oog op de Karlsprijs die hij op 6 mei in Rome in ontvangst zal nemen. Daarbij zal hij zeker een toespraak met “grote genegenheid” houden. In Straatsburg heeft hij naast menig kritisch woord immers ook benadrukt dat een Europa met zijn religieuze wortels, zijn rijkdom en zijn mogelijkheden ook eerder immuun zal zijn tegen de vele extremen die in de huidige wereld wijd verbreid zijn.

Verlies aan macht

In een van zijn meest politieke redevoeringen heeft Franciscus in Straatsburg een onopgesmukt beeld geschilderd van een Europa dat bezig is zijn visie en identiteit te verliezen. “Op veel gebieden hebben wij nu de indruk van lusteloosheid en veroudering bij een Europa dat overkomt als een ‘opoe’, niet langer vruchtbaar en vitaal.” Een vergrijzend werelddeel lijkt zijn zelfbewustzijn en optimisme verloren te hebben, naarmate zich een toenemend verlies aan macht in de geglobaliseerde wereld aftekent. De burgers hebben bovendien in de economische crisis het vertrouwen in de EU-instituties verloren. Toch, aldus Franciscus toen, blijft de Europese eenwording een geweldig project van vrede en solidariteit. (KN/Kath.net)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad