Katholiek Nieuwsblad

Parolin: paus stelt celibaat niet ter discussie

  • 08 februari 2016
Parolin: paus stelt celibaat niet ter discussie

Paus Franciscus denkt niet aan het opheffen van het celibaat voor priesters. Dat zegt Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

De paus stelt het celibaat momenteel niet ter discussie, “niet dat ik weet”, zegt Parolin. En “hoe doe je dat overigens, het celibaat hervormen?”. De staatssecretaris deed zijn uitspraken bij een congres over het priestercelibaat aan de pauselijke universiteit Gregoriana.

Dalend geboortecijfer

Volgens Parolin heeft het afnemen van het aantal roepingen tot het priesterschap vooral te maken met een dalend geboortecijfer wereldwijd en niet zozeer met het feit dat priesters niet mogen trouwen. Verwijzend naar de anglicaanse Kerk waar het celibaat niet verplicht is, zei hij dat zij “hetzelfde probleem” lijken te hebben van een “tekort aan roepingen”.

Geen onmiddelijke oplossingen

“Er zijn geen onmiddellijke oplossingen” zei Parolin met betrekking tot het probleem van het priestertekort. De discussie zou dus op dit punt volgens hem vooral moeten gaan over “hoe de Kerk een antwoord kan vinden op de noden van die geloofsgemeenschappen die geen priester hebben”.

'Weg van vrijheid'

De Vaticaans staatssecretaris noemde het celibaat een “weg van vrijheid”. “Het celibaat is een roeping in de Latijnse Kerk die in het bijzonder goed wordt geacht voor degenen die tot het priesterschap worden geroepen”, zei hij.

Rijke verbondheid

“Het is een kans voor de priester om een rijke verbondenheid voor te leven, voor zijn persoonlijke weg en voor het uitoefenen van zijn missie.” Het celibaat, zo zegt Parolin, betekent niet de “afwezigheid van diepe relaties, maar ruimte daarvoor”.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad