Katholiek Nieuwsblad

Leider Zweedse ‘megakerk’ wordt katholiek

  • 12 maart 2014
Leider Zweedse ‘megakerk’ wordt katholiek

Een van de meest vooraanstaande protestantse leiders van Zweden, dominee Ulf Ekman, heeft zijn volgelingen zondag geschokt door bekend te maken dat hij en zijn vrouw Birgitta zich bekeren tot het rooms-katholicisme.

Ekman is de leider van de Woord van Leven-gemeenschap, een christelijke gemeenschap die hij in 1983 stichtte en die uitgroeide tot een ‘megakerk’.

‘Het was eigenlijk Jezus Christus’
Ekman vertelde zijn gemeenteleden dat zijn vrouw en hij door gebed, bestudering van de Bijbel en theologie en kennismaking met charismatische katholieken tot de waarheid van het katholieke geloof zijn gekomen. “Het was eigenlijk Jezus Christus die ons leidde om ons te verenigen met de katholieke Kerk”, aldus Ekman.

‘Protestantse vooroordelen’
In een toelichting op zijn website schrijft Ekman dat zijn vrouw en hij door gesprekken met katholieken, die hun hadden uitgedaagd om hun “protestantse vooroordelen” te laten varen, beseften dat ze in veel gevallen geen basis hebben voor hun kritiek op katholieken.

Over de katholieke Kerk en het geloof
“We hebben (in de katholieke Kerk) een grote liefde voor Jezus en een gezonde theologie gezien, gebaseerd op de Bijbel en het klassieke dogma. We hebben de rijkdom van het sacramentele leven ervaren”, aldus Ekman.

‘Logica’
“We hebben de logica ontdekt in het hebben van een stevige structuur voor het priesterschap, dat het geloof van de Kerk bewaart en doorgeeft van de ene generatie naar de andere. We hebben (in het katholieke geloof) een samenhangende ethische en morele kracht leren kennen die het aandurft om tegen de algemene opinie in te gaan, en een vriendelijkheid jegens de zwakken en armen ontmoet. En we zijn in contact gekomen met vertegenwoordigers van miljoenen katholieke charismatische katholieken bij wie we een levend geloof hebben gezien”, legt Ekman uit.

Zestig talen
De Woord van Leven-gemeenschap heeft zich in de loop der jaren uitgebreid naar Oost-Europa, de voormalig Sovjet-Unie en regio’s in Azië. Boeken van Ekman over de leer van de Woord van Leven-gemeenschap zijn in zestig verschillende talen vertaald.


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad