Katholiek Nieuwsblad

Koptische priester vermoord wegens ‘anti-islam’

Koptische priester vermoord wegens ‘anti-islam’
Koptische priesters (foto: Someone10x via Wiki Commons)

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft donderdag in Egypte een koptische priester vermoord.

De 46-jarige Raphael Moussa van de Mar Girgiskerk in de stad El Arish, in het noorden van het Sinai-schiereiland, is na afloop van een godsdienstviering door een schutter naast de kerk onder vuur genomen en neergeschoten, zo meldt de Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV). De koptische geestelijke zou gedood zijn omdat hij de islam zou bestrijden.

Illegale religieuze activiteit

“Deze terreuraanslag maakt duidelijk hoezeer de kopten in Egypte van alle kanten in het nauw gebracht worden en in hun geloofsvrijheid en bestaan bedreigd worden”, zegt de GfbV-referent voor Afrika, Ulrich Delius. Het komt steeds weer tot aanvallen van islamistische extremisten. ZO is op 17 juni nabij Alexandrië in de Nijldelta het christelijke dorp Qarayat al Bayda na het vrijdaggebed aangevallen. De aanvallers vermoedden dat een huis in opbouw als koptische kerk gebruikt zou kunnen worden. Dit bleek later niet waar. Bij de aanval werden tachtig door kopten bewoonde huizen verwoest. De koptische geestelijke vader Karas Naser werd aangevallen. De kopten hebben de politie geroepen. Die deed echter niets tegen het verwoesten van de huizen maar nam zes kopten en zes moslims in hechtenis. Terwijl de moslims kort daarop zonder verder verhoor weer werden vrijgelaten, moesten de zes christenen de nacht voor onderzoek in hechtenis blijven. Ze werden pas de volgende dag tegen een borgsom vrijgelaten. Tegen hen werd een onderzoek ingesteld wegens vermeende illegale religieuze activiteit en bouwen zonder vergunning.

Door straten gejaagd

Uit angst voor gewelddadige protesten van islamistische extremisten hebben de autoriteiten regelmatig bouwvergunningen voor kerken geweigerd. In september moet het parlement eindelijk een nieuwe wet aannemen waarin de bouw en renovatie van kerken zo geregeld wordt dat de godsdienstvrijheid van de christenen gegarandeerd is. Aanvallen op kopten zijn er ook in hun belangrijkste woongebied in het zuiden van Egypte. Daar plunderde een menigte van tweehonderd aanvallers eind mei in het dorp Al Karam door kopten bewoonde huizen en verwoestte er minstens zeven. Bij die aanval werd de 70-jarige koptische vrouw Soaad Thabet door islamisten de straat op gesleurd, met geweld ontkleed, geslagen en door de straten gejaagd. De aanleiding van de aanval waren geruchten over een liefdesaffaire tussen haar zoon en een moslims. (KN/GfBV)


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad