Katholiek Nieuwsblad

Koen Voskuil: Journalistiek moet affaire Demmink oplossen

  • 09 februari 2016
Koen Voskuil: Journalistiek moet affaire Demmink oplossen

"De kans dat er nog iets uit het strafrechtelijk onderzoek komt, acht ik erg klein."

Dat zegt Koen Voskuil, onderzoeksjournalist van het Algemeen Dagblad. Voskuil kwam in 2012 met een onthullend artikel waarin hij meerdere getuigen aan het woord liet over contacten die Joris Demmink, op dat moment nog secretaris-generaal van Justitie, gehad zou hebben met een Haagse jongenspooier.

Goed onderzoeken

Demmink procedeerde tegen de publicatie, maar op de traagst mogelijke manier en pas toen het niet anders meer kon. De rechter stelde het AD in het gelijk. Het OM kreeg begin 2014 van het hof Den Bosch de opdracht om onderzoek naar Demmink te doen, nadat hij beschuldigd was van pedofiele activiteiten in Turkije. "Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee aangiftes van Turkse mannen die toen ze minderjarig waren in Istanboel seksueel zouden zijn misbruikt, loopt inmiddels al twee jaar", merkt Voskuil op in gesprek met Nieuwe Revue. "Er zijn nog steeds geen resultaten geboekt. De kans dat er nog iets uit het strafrechtelijk onderzoek komt, acht ik erg klein. Het enige wat de journalistiek kan doen, is de zaak goed onderzoeken en met nieuwe onthullingen komen."

Persoonlijke bemoeienis Demmink

Wat wel vast is komen te staan is dat er inderdaad een link is tussen de zaak Baybasin, de ten onrechte tot levenslang veroordeelde Koerd, en de zaak Demmink. Volgens Baybasin is hij door Nederland veroordeeld op instigatie van Turkije, dat daarbij gedreigd zou hebben gegevens te openbaren over pedofiele activiteiten van Demmink daar. Turkije zou ook vervalst bewijs hebben geleverd om Baybasin te laten veroordelen. "Documenten bewijzen nu voor het eerst dat er een link is tussen beide zaken", aldus Voskuil. "Joris Demmink heeft zich persoonlijk bemoeid met het asieldossier van Baybasin. Hij zorgde ervoor dat Baybasin Nederland niet kon verlaten, waarna hij in ons land is veroordeeld."

Tegenwerking

"Het is van groot belang dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geen zaken onder het tapijt veegt", vindt Voskuil. "Dat moet worden onderzocht, liefst door zoveel mogelijk media. Maar het Demmink-dossier is geen prettig dossier om in te graven. Je krijgt een hoop tegenwerking. Het ontbreekt veel media ook aan tijd, geld en misschien wel durf." (KN/Nieuwe Revue)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad