Katholiek Nieuwsblad

'Katholieke Schotten bang over hun geloof te praten'

'Katholieke Schotten bang over hun geloof te praten'
(Foto: Charles Clegg ccby flickr.com)

In Schotland heerst zo'n “cultuur van angst” dat katholieken er nauwelijks over hun geloof durven te praten. Dat heeft de directeur van een bureau van de bisschoppenconferentie tegenover een Schotse parlementaire commissie gezegd.

Volgens Anthony Horan heeft de onverdraagzaamheid een “alarmerend niveau” bereikt, meldt de Catholic Herald.

Angstcultuur

"Mijn overgrote zorg is de angstcultuur die dwars door de samenleving loopt en waardoor mensen zich op zijn minst ongemakkelijk voelen en in het ergste geval panisch zijn om openlijk over hun geloof te spreken."

Vooroordelen

Horan sprak voor de commissie voor gelijkheid- en mensenrechten over pesten en intimidatie op scholen en religieuze vooroordelen.
Hij zei jonge mensen te kennen die op school te maken hebben met anti-katholieke vooroordelen, meestal met betrekking tot de kerkelijke leer over abortus en het huwelijk. Een student heeft zelfs een vak laten vallen om “intimidatie te vermijden”.

Meer dan ooit

De meeste religieus gemotiveerde misdrijven in Schotland zijn gericht tegen katholieken. Volgens Horan zijn er “nog nooit zoveel geweest”.
Hij noemde het “zeer verontrustend” dat 57 procent van deze misdrijven tegen katholieken is gericht. “Vergelijk dit met het percentage tegen protestanten (27 procent) en de islam (17 procent) en we hebben zonder meer een sektarisch probleem dat moet worden aangepakt”, aldus Horan.

Alarmerend

"Sommige jongeren hebben te maken met een alarmerend niveau van onverdraagzaamheid, gewoon omdat ze katholiek zijn of omdat ze een bepaald standpunt hebben waar anderen het niet mee eens kunnen zijn. Dit is geen cultuur van tolerantie en respect. We moeten ons zeer bewust zijn van het aanpakken van dit anti-religieus gedrag.”

'Hiërarchie van rechten'

Hij waarschuwde “een ​​hiërarchie van rechten” te creëren, verwijzend naar de “beschermde kenmerken” die in de gelijkheidswet van 2010 worden genoemd. “We kunnen niemand toestaan ​​om anderen af te troeven. Het moet alles of niets zijn.”
Volgens onderzoek zegt slechts 15 procent van de Schotten katholiek te zijn, anglicaan (35 procent) of andersgelovend 13 procent. 52 Procent van de Schotten noemt zichzelf niet religieus. (KN/CH)


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad