<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Karelsprijs toegekend aan paus Franciscus

KN Redactie 23 december 2015
image

De Karelsprijs wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan een of meer personen of een organisatie die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording. Eerdere winnaars waren onder meer Angela Merkel (2008), Tony Blair (1999) en koningin Beatrix (1996).

‘Stem van het geweten’

De paus krijgt de prijs mede vanwege zijn toespraak tot het Europees parlement op 25 november 2014, en ook vanwege zijn voortdurende inzet voor migranten, voor de mensenrechten, het milieu en tegen de armoede. Het comité zegt dat de paus een boodschap van hoop verspreidt in deze tijd en dat hij de “stem van het geweten” is, “een buitengewone morele autoriteit” die vraagt de mens in het centrum te plaatsen.

Aanmoediging

Franciscus heeft eerder aangegeven geen prijzen te willen ontvangen, maar aanvaardt de Karelsprijs bij uitzondering om “die op te dragen aan Europa, als aanmoediging om te werken voor de vrede, op dit moment waarop gesproken wordt over een ‘derde wereldoorlog in stukjes’”. Dat heeft Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi vandaag laten weten.

Johannes Paulus II

Het is niet de eerste keer dat de Karelsprijs wordt toegekend aan een paus. In 2004 ontving paus Johannes Paulus II de prijs.

Rol voor de vrede

Het komt overigens zelden voor dat een niet-Europeaan de Karelsprijs in ontvangst mag nemen. Volgens pater Lombardi “getuigt” dat van het vermogen van paus Franciscus “om Europa in staat te zien tot het aannemen van een rol voor de vrede, op mondiaal niveau”.

Paus niet naar Aken

Paus Franciscus zal niet naar Aken afreizen om de prijs in ontvangst te nemen. De organisatie van de Internationale Karelsprijs van Aken zal op een nog nader te bepalen tijdstip naar Rome komen om de prijs aan Franciscus te overhandigen.