Katholiek Nieuwsblad

Kardinaal Burke naar Guam

Kardinaal Burke naar Guam
Kardinaal Raymond Burke (Foto: AP)

De Amerikaanse kardinaal Raymond Burke is naar het eilandje Guam in de Stille Oceaan afgereisd. Hij zit daar de rechtbank voor in het kerkrechtelijk proces tegen aartsbisschop Anthony Apuron van Agana.

Mgr. Apuron staat terecht op beschuldiging van het misbruiken van een aantal jonge mannen. Zelf zei hij onschuldig te zijn en weigerde hij terug te treden. In juni 2016 werd mgr. Apuron ontslagen van zijn pastorale verantwoordelijken. Enkele maanden later, in oktober, stelde het Vaticaan een aartsbisschop-coadjutor aan met speciale bevoegdheden om het aartsbisdom te leiden.

Rechtbank voorzitten

De coadjutor, mgr. Byrnes, zei bij zijn installatie dat het Vaticaan een kerkrechtelijke zaak was begonnen tegen mgr. Apuron in verband met de beschuldigingen van misbruik. Het Vaticaan bevestigde dat deze week en meldde dat kardinaal Burke de rechtbank gaat voorzitten.

Burke is een expert op het gebied van kerkrecht en voormalig voorzitter van de hoogste Vaticaanse rechtbank. De kardinaal is op Guam gearriveerd, klaarblijkelijk om de getuigenissen op te nemen van de mannen die de aartsbisschop beschuldigen.

Reis niet aangekondigd

De reis van de kardinaal was niet van tevoren aangekondigd en kwam, schrijft Catholic Culture, op een moment dat Burke brandpunt van controverse in het Vaticaan was.

In een interview met een Oostenrijkse krant zei het huidige, waarnemend hoofd van de Orde van Malta deze week dat het niet zijn voorganger, Matthew Festing, maar kardinaal Burke was die vorig jaar om het aftreden vroeg van grootkanselier Albrecht von Boeselager. Burke is patroon van de Maltezers.

Ook is hij een van de vier kardinalen die met hun zogeheten dubia-brief paus Franciscus om opheldering van Amoris Laetitia hebben gevraagd.

Het is niet bekend hoe lang kardinaal Burke op Guam blijft. (CC/derstandard.at)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad