Katholiek Nieuwsblad

‘India is voor de Hindoes’

‘India is voor de Hindoes’
In september staken Hindoenationalisten een pop in brand die kardinaal Toppo moest voorstellen, het hoofd van de katholieke Kerk in Jharkhand. (Foto: CNS)

India is primair voor Hindoes. Dat schrijven Hindoeradicalen van de regerende BJP in de deelstaat Maharashtra. Andersgelovenden hebben hun eigen landen, aldus hun partij-orgaan Saamana.

“Er zijn meer dan vijftig landen voor moslims. Christenen hebben landen als Amerika en Europa. Boeddhisten hebben China, Sri Lanka en Myanmar. Hindoes hebben geen ander land dan het onze.”

Niet van anderen

In een commentaar “corrigeert” het blad de leider van de RSS een ultranationalistische paramilitaire groepering. RSS-leider Mohn Bhagwat zei vorige week vrijdag tijdens een conferentie in Idore dat “Hindoestan een Hindoeland is, maar dat dit niet betekent dat het niet ook aan anderen toebehoort.”
De Hindoenationalisten ijveren al jaren voor een confessionele staat, ook al garandeert de Indiase grondwet godsdienstvrijheid.

Religieus geweld

Sinds de BJP in 2014 aan de macht kwam is het aantal geweldsincidenten tegen religieuze minderheden sterk toegenomen. Christenen worden vooral beschuldigd van gedwongen bekeringen, het verspreiden van anti-Hindoemateriaal en het ontvoeren van kinderen en ongeletterden om hen tot bekering te dwingen.

Sterke toename

Uit cijfers van verschillende instanties blijkt dat in 2015 365 geweldsincidenten tegen christenen zijn geregistreerd, drie keer zoveel dan het jaar ervoor. Daarbij waren meer dan 8.000 nationalisten betrokken.
In 2016 werden gemiddeld tien incidenten per week gerapporteerd.

Brief aan Modi

In een brief aan premier Narendra Modi hebben 101 Indiase intellectuelen hem gewezen op meer dan 600 geweldsincidenten tussen 2014 en 2016. De Indiase Raad van Christenen beschrijft die in detail. Het gaat om vernielde en platgebrande kerken, christenen die gedwongen worden hun geloof af te zweren, verstoring van de eredienst en grafschending.

Haatzaaiende deelstaatpremier

In september schreven de Indiase bisschoppen een brandbrief aan premier Modi waarin zij hem dringend verzochten zijn belofte na te komen de godsdienstvrijheid te garanderen. Zij wezen Modi op de haatcampagne tegen christenen die premier Das van de deelstaat Jharkhand met publieke middelen voerde. Modi had persoonlijk campagne gevoerd voor de Das, die net als Modi lid is van de BJP. (KN/AN)

 


Tags

© Katholiek Nieuwsblad