Katholiek Nieuwsblad

Historische ontmoeting paus en patriarch Moskou vindt 12 februari op Cuba plaats

  • 05 februari 2016
Historische ontmoeting paus en patriarch Moskou vindt 12 februari op Cuba plaats

Paus Franciscus en patriarch Kyrill van Moskou zullen elkaar op 12 februari ontmoeten. Dat hebben de Heilige Stoel en het Patriarchaat van Moskou vrijdag bekend gemaakt. 

De ontmoeting vindt plaats in Cuba. Paus Franciscus zal er een tussenstop maken onderweg naar Mexico. Patriarch Kyrill is op dat moment op het eiland voor een officieel bezoek.

Eerste ontmoeting ooit

Het wordt de eerste ontmoeting ooit tussen de hoofden van de katholieke en de Russisch-orthodoxe Kerk. Tussen beide Kerken bestaan al wel langer contacten op hoog niveau. Zo bezocht metropoliet Hilarion, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het patriarchaat, paus Franciscus in het Vaticaan en sprak hij als waarnemer de gezinssynode toe.

Volgens de verklaring zullen de paus en de patriarch een persoonlijk gesprek hebben op het José Martí-vliegveld van Havana. Franciscus en Kyrill zullen hun ontmoeting afsluiten met het ondertekenen van een gezamenlijke verklaring.

Teken van hoop

Volgens de Heilige Stoel en het Patriarchaat van Moskou markeert de ontmoeting een belangrijke fase in de relaties tussen de twee Kerken.

Ze hopen dat de ontmoeting ook een teken van hoop zal zijn voor alle mensen van goede wil. De Kerken nodigen alle christenen uit vurig te bidden om Gods zegen over de ontmoeting, opdat die goede vruchten mag dragen.

Een ontmoeting 'waar dan ook'

In 2014 zou paus Franciscus patriarch Kyrill hebben laten weten hem "waar dan ook" te willen ontmoeten.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad