<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Documentaire intelligent ontwerp integraal online

KN Redactie 25 maart 2015
image

De agnostische Denton is vooral bekend vanwege zijn boek uit 1985 Evolution: A Theory in Crisis, een systematische kritiek van het neodarwinisme.

Onafhankelijke denkers
Het boek trok de aandacht van Phillip Johnson, de latere stichter en strateeg van Intelligent Design, de minderheidsbeweging van wetenschappers die kritisch staan tegenover de verstrekkende claims van het heersende neodarwinisme. Het is er sindsdien alleen maar duidelijker op geworden dat darwinistische evolutietheorie fundamenteel niet kan kloppen. Die kritiek is inmiddels door onafhankelijke denkers als de atheïstische filosoof Thomas Nagel overgenomen.

Omslag
George Gilder noemt Privileged Species (‘Bevoorrechte soort’) een “meesterstukje” dat “de belangrijkste ontdekking van de wetenschap in de twintigste eeuw uiteenzet”. Hetzelfde dus, als wat Eric Metaxas rond Kerstmis 2014 betoogde met zijn spraakmakende bijdrage in The Wall Street Journal. De nieuwe natuurwetenschappelijke inzichten leiden bovendien tot een omslag in het filosofische denken, zoals Emanuel Rutten en Jeroen De Ridder, docenten aan de afdeling Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit, begin dit jaar betoogden in een opiniebijdrage in de Volkskrant.

Waarlijk ‘bevoorrechte soort’
Michael Denton breidt in Privileged Species het argument voor intelligent ontwerp uit naar de ultra-, ultrafijne afgestemdheid van de kosmos op levensvormen die op koolstof zijn gebaseerd, zoals de mens. De documentaire bekijkt de bijzondere eigenschappen van koolstof, water en zuurstof die menselijke en andere levensvormen mogelijk maken. Ook onderzoekt de documentaire enkele unieke eigenschappen van de mens, die ons tot een waarlijk ‘bevoorrechte soort’ stempelen. (KN)