Katholiek Nieuwsblad

China zet kerstman in tegen kerststal

China zet kerstman in tegen kerststal
Kerst in Sjanghai. (Foto: Lawrence Wang ccby flickr.com)

Om de onstuitbare groei van het christendom tegen te gaan zet de Chinese communistische partij in op verregaande commercialisering van het Kerstfeest. Dat schrijft Carola Binney in het Britse tijdschrift The Spectator. Binney kreeg een aardig inkijkje in de Chinese samenleving toen ze een jaar Engelse les gaf in de provincie Zhejiang.

Chinese steden overtreffen de laatste jaren de uitbundige kerstversiering in Westerse koopcentra, schrijft Binney. De communistische partij spreekt daar officieel schande van als uitingen van onmatigheid en westerse decadentie. Maar volgens de Britse probeert de partij juist handig gebruik te maken van de onbedwingbare aantrekkingskracht die van de uitbundige kerstversiering uitgaat. Zelfs in het schoolgebouw waar ze lesgaf wemelde het van de kerstbomen.

Kerstverhaal verdwenen

Maar wie temidden van alle versiering op zoek gaat naar een verwijzing naar het kerstverhaal, komt bedrogen uit. Ook het merendeel van Binney’s leerlingen bleek geen idee te hebben van de betekenis van Kerst. Volgens haar lijkt de partij juist en exclusief in te zetten op het commerciële aspect dat het christelijke feest heeft gekregen zodat de oorsprong erdoor op de achtergrond raakt.

Messiah

Als concreet voorbeeld noemt ze dat de laatste jaren zo populaire uitvoering van Händels Messiah eerst van een theater in Beijing naar een aula van een school werd verbannen, en dit jaar volledig geschrapt is.
Dat alles zou passen in het beleid van de communistische partij om het christendom, dat zich ondanks alle repressie blijft verspreiden, onder controle te brengen. Met name de ondergrondse, meestal protestantse huiskerken worden als potentiële haarden van verzet gezien.

Meer christenen dan in VS

Ook de fanatieke overheidscampagne om kruisbeelden van officieel goedgekeurde kerkgebouwen te verwijderen moet in dat kader worden geplaatst, aldus Binney. Volgens haar zal China binnen enkele decennia de VS niet alleen economisch overvleugelen, maar ook qua aantal christenen. (KN)


Tags

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad