Katholiek Nieuwsblad

Centraal-Afrika: geweld rond missiepost, 'er zijn vijftig dode mensen'

Centraal-Afrika: geweld rond missiepost, 'er zijn vijftig dode mensen'
Archiefbeeld uit 2014: inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek schuilen voor het geweld in hun land. (Foto: AP)

[UPDATE] Bij aanvallen op een missiepost en gevechten rond de post in Gambo, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn vijftig mensen vermoord. Dat schrijft de Spaanse missiebisschop Juan José Aguirre Munoz in e-mails en WhatsApp-berichten die in het bezit zijn van een aantal vaticanisten, meldt Andrea Tornielli van La Stampa.

De bisschop verstuurde de berichten dinsdagavond aan zijn broer Miguel, die ook missionaris is. Hij stuurde ze vervolgens naar enkele journalisten.

'Ze sneden de kelen door'

De aanvallen werden volgens de bisschop uitgevoerd door leden van de islamitische Seleka-groep. “Ze vielen een missie op 75 kilometer van Bangassou aan, Gambo geheten”, schrijft hij. “Ze sneden de kelen door van verschillende mannen en kinderen. De jonge moslims willen naar niemand luisteren en zijn op zoek naar het gevecht: ze zitten voor de kathedraal, en voorkomen dat iemand er langs kan. Drie zondagen al hebben we de kathedraal niet kunnen openen.”

'Wij hebben jullie gebeden nodig'

De bisschop gaf ook aan de VN-troepen in het land niet te vertrouwen. Hij verwijt de troepen schietgraag te zijn en houdt hen verantwoordelijk voor een onbekend aantal van de in Gambo gevallen doden.

Leden van de christelijk-animistische anti-Balaka militie verdreven de Seleka-strijders uit Gambo. Op maandag echter verdreven Egyptische VN-soldaten volgens de bisschop de anti-Balaka “en dus kwamen de Seleka’s terug en begonnen weer tientallen kelen door te snijden”.

De bisschop verschanste zich met drie van zijn priesters. “We hebben jullie gebeden nodig”, schrijft hij, gevolgd door: “De missie van Gambo is geplunderd, er zijn vijftig dode mensen.”

Tweeduizend moslims opgevangen in kathedraal

Onlangs werd bekend dat mgr. Aguirre in zijn kathedraal in Bangassou tweeduizend moslims opvangt. Die vluchtten voor het geweld van de anti-Balaka, waarbij “mensen vermoord en vrouwen verkracht” zijn, zei hij tegen Crux. Volgens de Osservatore Romano is hij nu bang voor represailles tegen deze groep.

De anti-Balaka werden opgericht door christenen en animisten die zich wilden beschermen tegen het geweld van de Seleka, die in 2013 de zittende, christelijke president hadden verdreven. Inmiddels begaan zij echter minstens zoveel gewelddadigheden.

Paus bidt voor vrede in CAR

De Centraal-Afrikaanse bisschoppen hebben het geweld van alle partijen veroordeeld. Paus Franciscus zei woensdag dat het nieuws over “gewelddadige moorden in de Centraal-Afrikaanse Republiek tegen de christelijke gemeenschap” hem verontrust. Hij bad met de gelovigen op het Sint-Petersplein voor vrede.

VN: dreigende genocide

Vice-secretaris-generaal Stephen O’Brien van de Verenigde Naties waarschuwde deze week dat de situatie uit de hand dreigt te lopen. “Het geweld wordt intenser, met het risico op een herhaling van de vernietigende, verwoestende crisis die het land vier jaar geleden in zijn greep hield. De vroege waarschuwingssignalen van een genocide zijn er. We moeten nu handelen.” (La Stampa/CC/AllAfrica.com/KiN)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad