Katholiek Nieuwsblad

Bisschoppen na aanslag: ‘VS hebben fundamenteel probleem’

Bisschoppen na aanslag: ‘VS hebben fundamenteel probleem’
(Foto: CNS photo/Nick Wagner, American Statesman via Reuters)

De katholieke bisschoppen in de VS treuren om de meer dan 26 doden die zondag vielen bij een schietpartij in een kerk in de Amerikaanse staat Texas.

Tegelijk wijzen ze op het “fundamentele probleem” waar de VS mee kampen. “Een cultuur van het leven mag zinloos wapengeweld in al zijn vormen niet tolereren en moet die verhinderen”, schrijft de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie in een eerste reactie. De “ongehoord tragische gebeurtenis” is het zoveelste in een lange reeks van schietpartijen waarbij tientallen doden zijn gevallen, aldus kardinaal Daniel DiNardo.

Geen schijn van kans

Zondagmiddag drong een geheel in het zwart geklede man tijdens een dienst een baptistenkerk in het plaatsje Sutherland Springs binnen en opende het vuur op de gelovigen. Volgens berichten hadden de kerkgangers geen schijn van kans om aan de kogelregen te ontkomen.
Volgens de officiële berichten zouden er 26 doden en meer dan 20 gewonden zijn.

Dader dood

De dader ging ervandoor en werd na een vuurgevecht met de politie dood in zijn auto aangetroffen. De man zou uit frustratie over zijn ontslag bij de luchtmacht zijn woede hebben gekoeld op de kerkgangers.

Gebed

“Wij bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden, voor onze baptistenbroeders en zusters en voor alle mensen van Sutherland Springs aan wier zijde wij staan in deze verschrikkelijke tragedie”, schrijft DiNardo.
President Donald Trump twitterde vanuit Japan met de bede dat God de mensen in Sutherland Springs nabij mag zijn. Tijdens een persconferentie sprak hij van een “ontstellende misdaad” en een daad “van het kwaad”. (KN/KNA)


Tags

© Katholiek Nieuwsblad