Katholiek Nieuwsblad

Asieladvocaten: Digitaal procederen brengt rechtsgang in gevaar

Asieladvocaten: Digitaal procederen brengt rechtsgang in gevaar
Foto: Flickr.com – CCBY CollegeDegrees360

Vanaf 12 juni wordt digitaal procederen in asielzaken verplicht gesteld. Asieladvocaten luiden deze week in Katholiek Nieuwsblad de noodklok: de advocatuur is er nog niet klaar voor, waardoor de basale rechten van kwetsbare groepen in het geding zijn.

Het digitaliseren van de rechtspraak wordt, na een testfase, stapsgewijs verplicht ingevoerd, te beginnen bij asiel- en bewaringszaken op 12 juni 2017. Procederen kan dan alleen nog via een beveiligd webportaal.

'Zorgen'

De Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN) heeft zich welwillend opgesteld tegenover die ontwikkeling, zo vertelt woordvoerster mr. Igna Oomen deze week in Katholiek Nieuwsblad, maar hebben toch “bezwaren en zorgen” geuit tegenover de Raad voor de Rechtspraak, die de Minister van Veiligheid en Justitie over dit dossier moest adviseren.

De invoering zou veel te snel komen, de advocatuur “kan de consequenties nog niet overzien”, en vreest een gebrekkig en onveilig systeem, waardoor cruciale informatie over asielzaken verloren kan gaan. “Het gaat over de rechten van heel kwetsbare groepen”, aldus Oomen in KN. “Het is heel zorgelijk.”

Brandbrief

De Raad voor de Rechtspraak heeft het ministerie desalniettemin positief geadviseerd over de digitalisering. In een brandbrief aan de minister heeft de VAJN samen met de Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten (SVMA) gevraagd de ingangsdatum uit te stellen, vooralsnog zonder resultaat.

> Het complete artikel is te lezen in KN nr 20 (verschijnt 19 mei 2017) of via KNDigitaal.


Tags

© Katholiek Nieuwsblad