Katholiek Nieuwsblad

Graf JP II wordt verplaatst

Het graf van paus Johannes Paulus II wordt verplaatst, van de grot onder de Sint-Pieter naar de basiliek zelf. Dit maakte Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi bekend bij de aankondiging van de zaligverklaring van Johannes Paulus.

Nieuw tijdperk oecumene

De priesterwijding van de 3 katholiek geworden anglicaanse bisschoppen, die vandaag plaatsvond, luidt een nieuw tijdperk in de oecumene in, schrijft persbureau KNA.

Japanse katholieken geërgerd over nieuwe beweging

De voorzitter van de Japanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Leo Jun Ikenagain, heeft zich beklaagd over problemen met de beweging van de Neokatechumenale Weg in zijn land. Hij registreert negatieve uitwerkingen op Japan, heet het in een verklaring.

Het Neokatechumenaat hoort bij de nieuwe geestelijke gemeenschappen in de katholieke Kerk. De beweging stoelt op het streven van haar leden door geestelijke oefeningen en onderwijs in verplichte groepen over een tijdsperiode van ten minste 15 jaar de ervaring van de doop opnieuw te ontdekken.

Het Vaticaan erkende in 2008 na een 5-jarige proefperiode de statuten van de gemeenschap definitief. In 2005 werden de leden van het Neokatechumenaat gemaand zich sterker dan voorheen in de bestaande parochies te integreren.

Aartsbisschop Leo riep geestelijken en leken op, gezamenlijk op te treden tegen dubbele structuren. Daar waar het tot overlap met de neokatechumenalen kwam, waren er “toenemende verwarring, conflicten, splitsingen en chaos”, schrijft hij.

Johannes Paulus II op 1 mei zalig

De kogel is door de kerk: op 1 mei wordt paus Johannes Paulus II in Rome zalig verklaard door paus Benedictus XVI. Dat heeft het Vaticaan gemeld. Benedictus tekende vandaag het decreet waarin staat dat er een wonder is gebeurd op voorspraak van de Poolse paus. 

Vliegveld voor pelgrims naar Mekka uitgebreid

Wegens het groeiend aantal pelgrims naar Mekka breidt Saoedi-Arabië het vliegveld van Djeddah uit. Het omgerekend 5,6 miljard euro dure project moet de capaciteit van het King Abdulaziz International Airport verhogen van 17 miljoen naar 30 miljoen passagiers per jaar.

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad