Katholiek Nieuwsblad

Doodgereden Fred de Brouwer nooit gerectificeerd in affaire Demmink

  • 17 maart 2014
Doodgereden Fred de Brouwer nooit gerectificeerd in affaire Demmink

Hoeveel spectaculairder willen we het nog hebben? Alles wijst erop dat Demmink-journalist van het eerste uur Fred de Brouwer doelgericht in Thailand om het leven is gebracht.

Dit gebeurde precies op het moment dat in Nederland voor de eerste maal een rechter getuigen inzake de affaire Demmink hoort. De Brouwer werd 58 jaar. Zijn naam zal voor altijd aan dit opzienbarende dossier verbonden blijven. Zijn overlijden werd zaterdag bekend, maar landelijke kranten besteden er vandaag weinig aandacht aan. Business as usual. Het herinnert aan de opzienbarende e-mail van de gevangenisdirecteur aan Pieter Omtzigt, die aanvankelijk ook geen enkele aandacht kreeg.

Volgens De Telegraaf werd De Brouwer vrijdag op zijn scooter in de Thaise kustplaats Chomburi achtervolgd door een witte auto. Die reed hem van zijn scooter en ging vervolgens over hem heen. De Brouwer overleed, omdat men er niet in slaagde een goede behandeling voor hem te vinden. Een privé-kliniek weigerde hem omdat niet direct een borgstelling kon worden geregeld.

Tussen De Brouwer en de redactie van Pauw en Witteman zouden de laatste tijd contacten geweest zijn. De redactie ontkent echter dat ze hem wilden uitnodigen, wat overeenstemt met het al vaker geconstateerde beleid van P&W om inzake de affaire Demmink in de pas te blijven lopen.

Opvallend is dat De Telegraaf meldt dat De Brouwers publicaties uit 2003 over Demminks aanwezigheid in het Anne Frankplantsoen “op last van de rechter” zouden zijn gerectificeerd. Dat is, zoals we hier al eerder hebben uitgelegd, niet juist en standaardmisleiding in de zaak. Gaykrant en Panorama hebben in 2003 wel gerectificeerd, maar niet vanwege Demmink of vanwege het Ministerie van Justitie. Die hebben nooit tegen die bladen geprocedeerd en konden dus ook geen rectificatie afdwingen.

Wie dat wel lukte, was de Limburgse priester en deken Van der Valk, die eveneens als bezoeker van het Anne Frankplantsoen in Eindhoven in de berichtgeving was terechtgekomen. Wat er van die aantijging precies klopte, is onduidelijk gebleven. In elk geval is het Gaykrant en Panorama niet gelukt dit met hard bewijs staande te houden. Dat bericht is dus gerectificeerd. Maar niet de aantijgingen jegens de 'topambtenaar'. 

Wel is Demmink erin geslaagd de tegenpartij zo zwaar onder druk te zetten, dat die geen andere mogelijkheid meer zag dan de publicatie in te trekken. Het werd dus een zwijgdeal. Zwichten voor druk is echter iets anders dan rectificeren. Dat laatste houdt de erkenning in dat je iets hebt gepubliceerd dat feitelijk onjuist is. Kennelijk had De Brouwer zaken geschreven die wel degelijk hout sneden, maar die men liever niet voor de rechter had. En dat werpt weer een licht op de succesvolle aanslag op De Brouwers leven, precies op het moment dat er in de zaak Demmink voor het eerst openbare getuigenverhoren zijn begonnen. Wilde men deze mogelijke kroongetuige bijtijds uitgeschakeld hebben?

Natuurlijk kan De Brouwers gewelddadige einde ook te maken hebben met een ander conflict. Maar het moment is zo frappant, dat dit niet voor de hand ligt. Het dossier Demmink was altijd al akelig en sinister. De beschuldigingen gaan immers over pedofilie, met alles wat daar aan gebroken kinderlevens, machtsmisbruik, geheime netwerken, chantage en andere criminaliteit aan is verbonden. Over moord deden eerder al geruchten de ronde, bijvoorbeeld over de chauffeur Mostert, maar te bewijzen viel dat niet. Het bleven geruchten. Nu wijst echter alles erop dat met de brutale aanslag op De Brouwer, waarbij slechts het motief nog betwist kan worden, de affaire een nieuwe fase van grimmigheid heeft bereikt. 


Tags

© Katholiek Nieuwsblad