Katholiek Nieuwsblad

Jawoord

Jawoord

“Dat hoort ook bij het jawoord”, klinkt het indrukwekkend uit de mond van de Surinaamse Ethel Symor. In Andere Tijden spreekt zij over het lijden en de dood van haar man Willem. Die overleed in 2008, zestien jaar nadat hij zwaargewond was geraakt bij de Bijlmerramp.

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

We doen het graag. Met ons vingertje naar een ander land wijzen en weerbarstig zuchten en steunen hoe slecht het regime daar is. Maar als we dan eerst eens naar onszelf kijken, dan rijst de vraag: hoe democratisch is onze eigen democratie nog?

Eenzaamheid

Eenzaamheid

In een land waar we gek worden van de drukte en de dagelijkse files, en er bijna geen volledig stille plek meer te vinden is, voelt meer dan een miljoen mensen zich sterk eenzaam.

Nieuw leven

Nieuw leven

Vorige week zondag legde mijn goede vriend Richard Steenvoorde in Rotterdam zijn eeuwige geloften af in de dominicanenorde. Tegelijkertijd legde zijn jongere ordegenoot Augustinus Aerssens de tijdelijke geloften af. De liturgie was een mooie en goed verzorgde mengeling van oud en nieuw, traditioneel en modern; er klonk Nederlands, Engels, Latijn; de lokale gemeenschap en de hele wereldkerk vierde mee.

Herwaardeer mannen - juist in het belang van vrouwen

Herwaardeer mannen - juist in het belang van vrouwen

Afgelopen zomer kon je geen popzender beluisteren zonder dat Ed Sheerans hit ‘Shape of You’ te horen was. ‘I’m in love with your body’ (‘Ik ben verliefd op jouw lijf’), luidt het eindeloze refrein dat benadrukt dat het primair gaat om de ‘jouw vormen’.

Pelgrimeren

Pelgrimeren

In de Volkskrant stond vorige week een boeiende reportage over een populaire ‘seculiere pelgrimstocht’ rondom Nijmegen. Men citeert allerlei redenen om mee te doen: voor de rust of juist de uitdaging, om van de natuur te genieten, of gewoon voor de lol. 

Je leven geven

Je leven geven

“Martelaarschap is vandaag de dag de enige weg om Jezus te volgen.” Dat zei de Italiaanse aartsbisschop Vincenzo Paglia, die eraan toevoegde dat het ook de enige manier is om “werkelijk gezegend” te zijn.

Geboorterecht

Geboorterecht

Christenen kunnen de (voor)pret van de hemel niet laten verpletteren door de ellende van de wereld. De Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput zei het iets gepolijster en gaf er een onderbouwing bij.

Eenzaam

Eenzaam

Wat heeft een mens nodig om echt, authentiek te kunnen liefhebben en relaties met zijn naaste te kunnen aangaan? Totale onafhankelijkheid, zo luidt het antwoord van de Zweedse overheid al decennialang. Wie de ander niet nodig heeft, zou pas echt in staat zijn hem lief te hebben. Die totale onafhankelijkheid moet volgens de Zweden bevorderd ­worden van overheidswege.

Egelopstelling

Egelopstelling

De reacties lieten zich uittekenen: dat SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zich in The Wall Street Journal beklaagde over de Nederlandse euthanasiepraktijk, schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad