Katholiek Nieuwsblad

Zwarte pieten

Zwarte pieten

Nee, we gaan het hier niet hebben over het eindeloze debat over de kleur van Sint-Nicolaas’ steun en toeverlaat. Maar Zwarte Piet komt wel degelijk in deze regels voor.

Bidden voor je vervolgers

Bidden voor je vervolgers

“Ik heb gebeden voor zijn ziel”, zei Debra Tate vorige week in het Amerikaanse tijdschrift People. Ze reageerde op het overlijden van massamoordenaar Charles Manson (83), die een levenslange gevangenisstraf uitzat voor moord en het aanzetten daartoe.

Muziek verbindt

Muziek verbindt

Op de KN-lezersdag twee weken geleden was een grote diversiteit van mensen bijeen. Jong en oud, uit alle delen van Nederland en Vlaanderen, van alle ‘bloedgroepen’ binnen onze veelkleurige Kerk en bredere christelijke gemeenschap.

Pleegkinderen

Pleegkinderen

Verschillende kerken hielden voor kinderen zaterdagavond een lampionnentocht met aansluitend St.-Maartensbroodjes en warme chocolademelk. Maar terwijl zingende kinderen de deuren langs gingen voor snoep, treffen in figuurlijke zin steeds meer kinderen een gesloten deur aan.

Gemeenschap zijn

Gemeenschap zijn

De heilige Willibrord verkondigde in de zevende eeuw het Evangelie in onze streken en legde daarmee het fundament voor de Kerk in ons land. Om die reden is de ‘apostel van de Lage Landen de patroon van de Nederlandse kerkprovincie. Afgelopen dinsdag was zijn feestdag.

Online verontwaardiging

Online verontwaardiging

Rond de hashtag #metoo kwam de voorbije weken een stroom van berichten los over seksueel wangedrag waar vrouwen dagelijks mee te kampen hebben. De discussies die het ook in traditionele media en ‘gewoon’ offline losmaakt zijn goed en nodig.

Moeizame dialoog

Moeizame dialoog

“Vertel hen de waarheid, dompel hen onder in Jezus’ liefde, laat ze deel uitmaken van je familie. Bid met ze, huil met ze, soms is het alleen maar stil luisteren. Maar laat ze niet in de steek.”

Jawoord

Jawoord

“Dat hoort ook bij het jawoord”, klinkt het indrukwekkend uit de mond van de Surinaamse Ethel Symor. In Andere Tijden spreekt zij over het lijden en de dood van haar man Willem. Die overleed in 2008, zestien jaar nadat hij zwaargewond was geraakt bij de Bijlmerramp.

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

Hoe democratisch zijn wij eigenlijk?

We doen het graag. Met ons vingertje naar een ander land wijzen en weerbarstig zuchten en steunen hoe slecht het regime daar is. Maar als we dan eerst eens naar onszelf kijken, dan rijst de vraag: hoe democratisch is onze eigen democratie nog?

Eenzaamheid

Eenzaamheid

In een land waar we gek worden van de drukte en de dagelijkse files, en er bijna geen volledig stille plek meer te vinden is, voelt meer dan een miljoen mensen zich sterk eenzaam.

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad