Katholiek Nieuwsblad - Sint Pieter Rome

Sterven omwille van zijn Naam

Sterven omwille van zijn Naam

Iemand die zich presenteerde als bekeerling beklaagde zich bij KN over de teloorgang van katholieke gebruiken en rituelen. “Die moeten weer terugkeren. De katholieke Kerk moet weer ergens voor staan wil zij jongere generaties aanspreken.”

Het lot van echtscheidingskinderen

Het lot van echtscheidingskinderen

Als er iets is dat paus Franciscus de Kerk het afgelopen jaar heeft willen meegeven, dan is het dat barmhartigheid iets is dat je moet doen en moet blijven doen.

Wereldvreemd of werelds?

Wereldvreemd of werelds?

Een oud verwijt aan de Kerk luidt dat een stel celibataire en daarmee wereldvreemde mannen menen de mensen te kunnen vertellen hoe ze moeten leven.

Toenemende verwarring

Toenemende verwarring

De verkiezing van paus Franciscus heeft een “Lourdes-achtige” genezing tot stand gebracht van traditioneel op Rome gebeten liberaal-katholieke media en commentatoren.

Hollandse zuinigheid

Hollandse zuinigheid

De Arabische Lente, bezetting van de Krim en de opkomst van Islamitische Staat hebben ons verrast, zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Dat zou komen omdat er net als op de rest van defensie te zeer bezuinigd is op de inlichtingendiensten.

In een spagaat

In een spagaat

Hoe corrigeren we de paus? Nee, ze zeggen het anders, maar “diepe pastorale bezorgdheid” is wel de gedachte waarmee vier kardinalen hun brief aan paus Franciscus en de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer aan de openbaarheid hebben prijsgegeven.

De ‘benedictijnse optie’

De ‘benedictijnse optie’

Weet u wat de ‘benedictijnse optie’ is? Dat is de keus voor een Kerk die niet met een verwilderende moderniteit meegaat, maar doet waar ze voor is: zich concentreren op de eredienst en de zuiverheid van haar leer, vanuit haar wortels in plaatselijke gemeenschappen.

Praktische oecumene

Praktische oecumene

Toen paus Benedictus XVI in 2011 het augustijnenklooster van Maarten Luther bezocht, waren de verwachtingen net zo hooggespannen als rond de Lutherherdenking in Lund van 31 oktober. Zou paus Franciscus groen licht geven voor wederzijdse eucharistische gastvrijheid?

Katholiek nieuws in je mailbox:
Please wait

© Katholiek Nieuwsblad