Katholiek Nieuwsblad

Ander soort radicaliteit

Ander soort radicaliteit

In de Volkskrant stond onlangs een uitgebreid interview met Jason Walters. Ooit was hij lid van de radicaal-islamitische Hofstadgroep. In de gevangenis raakte hij zijn extremistische denkbeelden kwijt en inmiddels presenteert hij zich als expert op het gebied van (de-)radicalisering van moslimjongeren.

Onveranderde missie

Onveranderde missie

Bevreemding en herkenning ervoer ik, toen ik afgelopen week in ons archief de allereerste editie van Katholiek Nieuwsblad opzocht. Datum: 4 oktober 1983.

Pek en veren

Pek en veren

“Het heeft iets ironisch: als hoofdredacteur van The New York Review of Books maakte ik een themanummer over #MeToo-daders die niet door justitie maar wel door sociale media zijn veroordeeld. En nu sta ik zelf aan de schandpaal.” Aldus Ian Buruma onlangs in Vrij Nederland.

Structuren van onmacht

Structuren van onmacht

Wanneer je de open brief van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff aan kardinaal Eijk leest, snap je gelijk waarom het vertrouwen in onze regeringspartijen momenteel zo bedroevend laag is. Is dit nu het niveau van de politici en volksvertegenwoordigers die zo hoog in de Haagse boom zitten?

Buiten de bubbel

Buiten de bubbel

Dat onze mediaconsumptie iets met ons wereldbeeld doet, spreekt voor zich. Wie zich constant in vette krantenkoppen toe laat schreeuwen over moorden en branden, wordt vanzelf angstiger. Wie in de trein naar zijn werk door verhitte discussies op Twitter scrolt, verbaast zich vervolgens over de onbekommerde koetjes-en-kalfjesgesprekken van collega’s bij de koffieautomaat.

Interessante tijd

Interessante tijd

“Het is een, tja… interessante tijd om katholiek te zijn, nietwaar?” Enig leedvermaak kon mijn oude vriendin niet onderdrukken toen ze dat zei.

Wespennest

Wespennest

Het is vaak ergerlijk, maar een belangrijke les die paus Franciscus uitentreuren herhaalt: kijk niet naar mij, neem zelf je verantwoordelijkheid. Nu zei hij het tegen journalisten, in reactie op de aantijgingen van oud-nuntius Carlo Maria Viganò aan zijn adres.

Wat wij te bieden hebben

Wat wij te bieden hebben

Studenten lijden steeds vaker aan psychische problemen, zo concludeerde de Volkskrant deze week op basis van een rondgang langs studenten-huisartsen aan Nederlandse universiteiten. 

Verbaasd

Verbaasd

De Missionaries of Charity, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, staan erom bekend dat ze ieder mens in nood helpen, zonder aanziens des persoons. Dat doen ze ook al jaren in Amsterdam, relatief onder de radar.

© Katholiek Nieuwsblad