Katholiek Nieuwsblad

Verbaasd

Verbaasd

De Missionaries of Charity, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, staan erom bekend dat ze ieder mens in nood helpen, zonder aanziens des persoons. Dat doen ze ook al jaren in Amsterdam, relatief onder de radar.

Misbruikmoeheid

Misbruikmoeheid

Komt het door de nieuwsluwe zomerperiode dat we nog even met z’n allen opkijken van wéér een kerkelijk misbruikschandaal?

Ontsluier dat geheim!

Ontsluier dat geheim!

In Congo vreest een kardinaal voor zijn leven (zie KN 29), nu het geweld zich almaar uitbreidt en de president maar niet opstapt, hoewel de Kerk hem er steeds op wijst dat hij dat volgens de grondwet al lang had moeten doen. In Nicaragua (zie KN 28) beticht de president de Kerk ervan een coup te beramen omdat zij opkomt voor het volk, dat ten koste van honderden doden demonstreert voor meer democratie.

50 jaar Humanae Vitae

50 jaar Humanae Vitae

Op 25 juli is het precies 50 jaar geleden dat de zalige paus Paulus VI zijn controversiële encycliek Humanae Vitae uitbracht.

Gemeenschappelijk huis

Gemeenschappelijk huis

“Rijke landen stoten koolstofdioxide uit, en wij begraven duizenden van onze geliefden.” Was getekend: kardinaal Bo van Yangon, Myanmar. Hij was één van de sprekers op een recente conferentie in Rome om de derde verjaardag te vieren van de veelbesproken klimaatencycliek Laudato Si’.

Publieke omroep

Publieke omroep

Reuring in Hilversum: de publieke omroepen moeten volgend jaar 62 miljoen bezuinigen. De overkoepelende NPO vangt vervolgens die klap op, door precies op die programma’s te beknibbelen waarmee de publieken zich van de commerciële fabrieksworst kunnen onderscheiden: stevige journalistieke programma’s als Tegenlicht, Brandpunt en Andere Tijden, maar ook de religieuze programmering.

Angst

Angst

De redactie van Panorama werd onlangs onder vuur genomen met een antitankwapen, het pand van De Telegraaf werd deze week geramd door een bestelbusje. In beide gevallen was het buiten kantooruren, gewonden vielen er gelukkig niet. Zorgwekkend is het desalniettemin.

Boekenweek

Boekenweek

Een kolderieke oefening in collectieve verontwaardiging: de Stichting CPNB heeft half literair Nederland op de achterste benen gekregen door als boekenweekthema voor 2019 te kiezen voor ‘De moeder de vrouw’.

Vanzelfsprekend geloof

Vanzelfsprekend geloof

“Het is met geloof als met je huidskleur”, zo schreef Stephan Sanders pas in Trouw, “je staat niet elke dag op om jezelf ermee te feliciteren. Ik neem aan dat ook blanke mensen niet dagelijks voor hun spiegel staan te grijnzen, terwijl ze de blankheid hunner handen bewonderen.”

Nationale trots

Nationale trots

‘Veel trots, weinig kennis.’ Zo vat het Historisch Nieuwsblad de resultaten samen van een grootschalig onderzoek naar ons nationaal verleden en onze nationale identiteit.

© Katholiek Nieuwsblad