Katholiek Nieuwsblad

Nieuws

Balten verwachten bemoediging van de paus

Balten verwachten bemoediging van de paus

Het reisprogramma laat het al doorschemeren: het bezoek van paus Franciscus aan de Baltische Staten heeft een sterk oecumenisch accent.

Lees verder

Opinie

Zakelijk realisme kardinaal Eijk verdient hulde

Zakelijk realisme kardinaal Eijk verdient hulde

Het toekomstvisioen dat kardinaal Eijk in De Gelderlander liet optekenen was niet rooskleurig. De Kerk in het aartsbisdom gaat hard achteruit; over tien jaar zullen nog maar tien tot vijftien kerken regelmatig Eucharistievieringen hebben. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Maar waarom prijst niemand Eijks realisme?

Lees verder

Inspiratie

Eer je vader en je moeder

Eer je vader en je moeder

Tijdens de algemene audiëntie van 19 september sprak paus Franciscus over het eren van je vader en je moeder.

Lees verder

Anton de Wit


Structuren van onmacht

Structuren van onmacht

Wanneer je de open brief van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff aan kardinaal Eijk leest, snap je gelijk waarom het vertrouwen in onze regeringspartijen momenteel zo bedroevend laag is. Is dit nu het niveau van de politici en volksvertegenwoordigers die zo hoog in de Haagse boom zitten?

Buiten de bubbel

Buiten de bubbel

Dat onze mediaconsumptie iets met ons wereldbeeld doet, spreekt voor zich. Wie zich constant in vette krantenkoppen toe laat schreeuwen over moorden en branden, wordt vanzelf angstiger. Wie in de trein naar zijn werk door verhitte discussies op Twitter scrolt, verbaast zich vervolgens over de onbekommerde koetjes-en-kalfjesgesprekken van collega’s bij de koffieautomaat.

Interessante tijd

Interessante tijd

“Het is een, tja… interessante tijd om katholiek te zijn, nietwaar?” Enig leedvermaak kon mijn oude vriendin niet onderdrukken toen ze dat zei.

Wespennest

Wespennest

Het is vaak ergerlijk, maar een belangrijke les die paus Franciscus uitentreuren herhaalt: kijk niet naar mij, neem zelf je verantwoordelijkheid. Nu zei hij het tegen journalisten, in reactie op de aantijgingen van oud-nuntius Carlo Maria Viganò aan zijn adres.

Stokpaardjes helpen misbruikdebat niet verder

Stokpaardjes helpen misbruikdebat niet verder

Woede en verbijstering doortrekken de reacties op het misbruikrapport uit Pennsylvania dat vorige week verscheen.

Wat wij te bieden hebben

Wat wij te bieden hebben

Studenten lijden steeds vaker aan psychische problemen, zo concludeerde de Volkskrant deze week op basis van een rondgang langs studenten-huisartsen aan Nederlandse universiteiten. 

Verbaasd

Verbaasd

De Missionaries of Charity, beter bekend als de zusters van Moeder Teresa, staan erom bekend dat ze ieder mens in nood helpen, zonder aanziens des persoons. Dat doen ze ook al jaren in Amsterdam, relatief onder de radar.

Misbruikmoeheid

Misbruikmoeheid

Komt het door de nieuwsluwe zomerperiode dat we nog even met z’n allen opkijken van wéér een kerkelijk misbruikschandaal?

50 jaar Humanae Vitae

50 jaar Humanae Vitae

Op 25 juli is het precies 50 jaar geleden dat de zalige paus Paulus VI zijn controversiële encycliek Humanae Vitae uitbracht.

Gemeenschappelijk huis

Gemeenschappelijk huis

“Rijke landen stoten koolstofdioxide uit, en wij begraven duizenden van onze geliefden.” Was getekend: kardinaal Bo van Yangon, Myanmar. Hij was één van de sprekers op een recente conferentie in Rome om de derde verjaardag te vieren van de veelbesproken klimaatencycliek Laudato Si’.

Didachè

Didachè

Een merkwaardig boekje uit de vroegchristelijke canon is nu in een nieuwe vertaling prachtig heruitgegeven: de Didachè, ook wel De leer van de twaalf apostelen.

Publieke omroep

Publieke omroep

Reuring in Hilversum: de publieke omroepen moeten volgend jaar 62 miljoen bezuinigen. De overkoepelende NPO vangt vervolgens die klap op, door precies op die programma’s te beknibbelen waarmee de publieken zich van de commerciële fabrieksworst kunnen onderscheiden: stevige journalistieke programma’s als Tegenlicht, Brandpunt en Andere Tijden, maar ook de religieuze programmering.

Angst

Angst

De redactie van Panorama werd onlangs onder vuur genomen met een antitankwapen, het pand van De Telegraaf werd deze week geramd door een bestelbusje. In beide gevallen was het buiten kantooruren, gewonden vielen er gelukkig niet. Zorgwekkend is het desalniettemin.

Jurassic World

Jurassic World

Leven is het beschermen waard, ook wanneer het volledig ongewenst is, ja zelfs wanneer het degenen die dat leven gemaakt hebben schade toebrengt. Als we de moraal van het verhaal even kort door de bocht samenvatten, blijkt Jurassic World: Fallen Kingdom een onwaarschijnlijke pro-life-film te zijn.

Vertrouwen

Vertrouwen

Een opmerkelijke conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laatst: het vertrouwen dat wij hebben in de medemens en in instituties neemt toe. 

We mopperen wat af, maar als puntje bij paaltje komt blijkt een ruime meerderheid van de Nederlanders groot vertrouwen te hebben in de politiek, de EU, de politie enzovoort.

Kerk en pers bungelen onderaan

Ook opvallend: zowel de Kerk als de pers bungelt zielig onderaan het lijstje van vertrouwde instituten. Dubbele pech voor ons als Katholiek Nieuwsblad. Je kunt van alles zeggen over hoe terecht of onterecht dat wantrouwen is, maar ik vind vooral dit gek: dat mensen volgens dit onderzoek veel vaker geneigd zijn bankiers, rechters en managers van grote bedrijven op hun blauwe ogen te geloven. Terwijl toch ook over hun instituten de nodige kritische artikelen in de pers verschenen zijn de afgelopen jaren.

Maar ja, journalisten vertrouwen we dan weer een stuk minder, wrang genoeg. Toch: vertrouwen is goed, maar controle door een werkelijk vrije en professionele pers blijft hard nodig in onze samenleving.

NRC spant de kroon

Daarom is het extra wrang dat menig vertegenwoordiger van het op één na impopulairste instituut (de pers) zich vooral zo druk maakt over het verder in diskrediet brengen van het toch al impopulairste instituut (de Kerk).

NRC Handelsblad spant daarbij de kroon, met de recente ‘onthulling’ dat zo’n 15.000 meisjes tussen 1860 en 1973 onbetaald te werk werden gesteld in door katholieke zusters gerunde wasserijen en naaiateliers. Een tamelijk armzalige poging om de internationale horrorverhalen over de zogeheten Magdalene laundries te herhalen, waarvan de spannendste onderdelen (de veronderstelde ‘massagraven’ bijvoorbeeld) overigens de kritische toets van de fact check helemaal niet doorstonden.

Waarom zo’n drukte maken?

Maar los daarvan: waarom zo’n drukte maken over instellingen die al bijna vijftig jaar voltooid verleden tijd zijn? Laat het toch aan de historici om dat uit te spitten en van de juiste context te voorzien. Dan kunnen de media hun toch al steeds krapper wordende budget voor onderzoeksjournalistiek beter besteden aan actuele misstanden bij instituten die wél relevant zijn voor veel mensen vandaag.

De banken die ons geld beheren, de verzekeraars die garant moeten staan voor een goede en toegankelijke zorg, het onderwijs dat onze kinderen vormt, grote bedrijven die steeds vaker betaald willen worden met de pasmunt van onze privacy, de politiek en ambtenarij die van dit alles de kaders en voorwaarden bepalen. Enzovoort.

Juist die instituten worden wél breed vertrouwd, dus daar valt de echte journalistieke eer te behalen. De zelfverklaarde waakhond van de democratie, NRC voorop, staat intussen te vaak driftig tegen de verkeerde boom omhoog te keffen.

Moederhart

Moederhart

Weer een klein stormpje in tendentieuze krantenkoppen: “Paus tegen homoseksueel: God heeft je zo gemaakt en Hij houdt van jou” (o.m. de Volkskrant, de Standaard). “Paus: God schiep je als homoseksueel” (VTM). “Paus: Homo of hetero, maakt niet uit” (Gaysite.nl).

Vrucht van de Geest

Vrucht van de Geest

Liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid. Dat lijstje somt Paulus in zijn Galatenbrief op als ‘vrucht van de Geest’. 

Mission statement

Mission statement

Op de dag dat ik mijn werkzaamheden voor Katholiek Nieuwsblad officieel hervatte – 1 mei, dag van de arbeid, door de Kerk niet toevallig toegewijd aan de heilige Jozef – hield paus Franciscus een toespraak voor onze collega’s van de Italiaanse katholieke krant Avvenire.

Opnieuw beginnen

Zeventig maal zevenmaal. Zo vaak moeten wij volgens Jezus onze naaste vergeven, over onze eigen schaduw heenstappen, opnieuw beginnen.

Zwagermans zoektocht

Zwagermans zoektocht

Op 8 september 2015 pleegde schrijver en dichter Joost Zwagerman zelfmoord. Dat hij al jaren worstelde met depressies en suïcidale gedachten was al duidelijk geworden uit zijn werk. Hij was daarom een uitgesproken tegenstander van de vrije beschikbaarheid van de zelfmoordpil, tot groot ongenoegen van de liberale goegemeente.

Vrijheid

Vrijheid

De naam van de kleine bakkerij in een voorstad van Denver, die de kop van jut werd in de strijd van de homo-emacipatiebeweging tegen het vrije geweten, spreekt boekdelen: Masterpiece, ‘meesterwerk’.

Muziek verbindt

Muziek verbindt

Op de KN-lezersdag twee weken geleden was een grote diversiteit van mensen bijeen. Jong en oud, uit alle delen van Nederland en Vlaanderen, van alle ‘bloedgroepen’ binnen onze veelkleurige Kerk en bredere christelijke gemeenschap.

Online verontwaardiging

Online verontwaardiging

Rond de hashtag #metoo kwam de voorbije weken een stroom van berichten los over seksueel wangedrag waar vrouwen dagelijks mee te kampen hebben. De discussies die het ook in traditionele media en ‘gewoon’ offline losmaakt zijn goed en nodig.

Nieuw leven

Nieuw leven

Vorige week zondag legde mijn goede vriend Richard Steenvoorde in Rotterdam zijn eeuwige geloften af in de dominicanenorde. Tegelijkertijd legde zijn jongere ordegenoot Augustinus Aerssens de tijdelijke geloften af. De liturgie was een mooie en goed verzorgde mengeling van oud en nieuw, traditioneel en modern; er klonk Nederlands, Engels, Latijn; de lokale gemeenschap en de hele wereldkerk vierde mee.

Brood, zout, wijn

Brood, zout, wijn

Vonne van der Meer is een volstrekt unieke stem in het Nederlandse literaire landschap, die al ruim dertig jaar bouwt aan een oeuvre van een constante kwaliteit. Ook haar nieuwste verhalenbundel Brood, zout, wijn stelt niet teleur.

Pelgrimeren

Pelgrimeren

In de Volkskrant stond vorige week een boeiende reportage over een populaire ‘seculiere pelgrimstocht’ rondom Nijmegen. Men citeert allerlei redenen om mee te doen: voor de rust of juist de uitdaging, om van de natuur te genieten, of gewoon voor de lol. 

Egelopstelling

Egelopstelling

De reacties lieten zich uittekenen: dat SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zich in The Wall Street Journal beklaagde over de Nederlandse euthanasiepraktijk, schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Gods letterproeverij

Gods letterproeverij

De protestantse uitgever Arie Kok poneerde een tijdje terug in KN de opmerkelijke stelling dat katholieken beter schrijven dan protestanten. Dat is makkelijk te illustreren met internationale auteurs als Greene en Mauriac, maar hoe zit dat op nationaal niveau? Hier in Nederland zijn het toch (ex-)protestanten die de literaire lakens uitdelen, nietwaar?

De koning

De koning

Zou het toeval zijn? De Rijksvoorlichtingsdienst rept er met geen woord over, maar merkwaardig is het toch: het eerste officiële staatsbezoek van onze koning en koningin aan de Heilige Stoel vorige week, viel precies op de dag dat de katholieke Kerk twee ‘koninklijke’ martelaren gedenkt – namelijk de Engelse heiligen John Fisher en Thomas More.

Kierkegaard en Andersen

Kierkegaard en Andersen

Dé twee namen die Denemarken in de negentiende eeuw voortbracht: de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de filosoof Søren Kierkegaard. Ze kenden elkaar ook persoonlijk – niet heel verwonderlijk misschien, maar toch intrigerend. Hun denkwerelden lijken zo totaal anders.

Vaderdag

Vaderdag

Dit is de tijd van het jaar waarin mijn kinderen geheimen voor me hebben. Gelukkig zijn het nog onschuldige geheimen. Op school worden knutselwerkjes en versjes gesmeed, die ik niet mag zien. Ik mag niet mee de klas in wanneer ik ze wegbreng.

Vrijheid

Vrijheid

‘Onze’ eigen Jaap van Zweden is een wereldberoemd dirigent, die maar liefst twee symfonieorkesten leidt: een in Dallas en een in Hongkong. Toen hem onlangs door een journalist werd gevraagd hoe hij die twee banen aan verschillende kanten van de aardbol toch gecombineerd kreeg, antwoordde hij schouderophalend: “Ik heb veel zelfdiscipline.”

Uit de greep

Uit de greep

Is Boko Haram op z’n retour? Lange tijd gold deze Nigeriaanse groep als de dodelijkste terreurorganisatie ter wereld. Maar de laatste tijd vernemen we in de media vooral berichten over hoe het Nigeriaanse leger terrein wint op de terroristen.

Hoe betrokken zijn wij bij ons onderwijs?

Hoe betrokken zijn wij bij ons onderwijs?

Waarderen wij leraren wel voldoende? Zij moeten zich dagelijks staande houden voor een klas vol kinderen met elk een gebruiksaanwijzing, en meer nog: ze worden geacht al die kinderen met al hun individuele behoeften nog iets bij te brengen ook.

Eeuwigh gaat voor oogenblick

Eeuwigh gaat voor oogenblick

Twee series diepgravende televisie-interviews maakte Antoine Bodar onder de titel Eeuwigh gaat voor Oogenblick (naar een frase uit een gedicht van Vondel): de eerste tussen 1990 en 1992, de tweede tussen 2011 en 2016.

Wat kunnen christelijke politici betekenen?

Wat kunnen christelijke politici betekenen?

Als we de felle publieke discussies van de afgelopen tijd een graadmeter zijn, dan zal elk kabinet in formatie heel wat scherven te lijmen hebben.

© Katholiek Nieuwsblad