Dorcas
Stichting Arnulfus

Immigratie: waarom zijn slimmen zo dom?

Joost Niemöller: 'Ik probeer te voorkomen dat in de discussie de naam van Geert Wilders valt. Dan wordt het meteen emotioneel." Joost Niemöller: 'Ik probeer te voorkomen dat in de discussie de naam van Geert Wilders valt. Dan wordt het meteen emotioneel." foto: Erik van den Boom
"Toen ik politiek journalist bij HP/De Tijd was, bekroop mij in Den Haag menigmaal het gevoel: wat weten we er eigenlijk van? Als het immigratiethema al ter sprake kwam, bleef het steevast hangen in kretologieën."
Dat zegt Joost Niemöller (54) in gesprek met KN over zijn nieuwe boek Het immigratietaboe. In gesprekken die Niemöller had met een tiental wetenschappers die eigen onderzoek naar immigratie deden, komt naar voren dat immigratie bijna steeds grote schade aanricht. Zowel maatschappelijk als economisch. Het maakt mensen bovendien ongelukkig.  

'Slimmen' tegen 'dommen'

Waarom laten we het dan gebeuren? En waarom willen we de nadelige gevolgen voor samenleving en economie niet weten? Met name de 'hogeropgeleiden' niet, die het in de samenleving vooral voor het zeggen hebben? Niemöller wijst daarbij op de nieuwe studie van de Amerikaanse socioloog Charles Murray: Coming Apart: The State of White America, 1960–2010. Daaruit blijkt dat het moderne massa-onderwijs een scheiding heeft teweeggebracht tussen een 'slimme' bovenklasse en een 'domme' onderklasse. Niemöller, lachend: "De slimmen zijn in dit opzicht echter juist vrij dom. Karakteristiek voor slimmen is het leven volgens een ideologie, waaruit je alles wegfiltert wat er niet in past." Dit wordt zichtbaar in hun verhullend, politiekcorrecte taalgebruik, terwijl intussen "in Amsterdam iedereen probeert zijn kind op een witte school te krijgen. De hypocrisie is enorm."

Islam

Niemöller probeert in de immigratiediscussie te vermijden dat de naam van Geert Wilders valt. "Dan wordt het meteen emotioneel. Ik probeer orde in die emoties te krijgen en de harde wetenschappelijke feiten over immigratie op een rijtje te zetten. " Volgens Niemöller heeft in de Nederlandse politiek de SP al in 1983 nog het meest verregaande onderzoek naar immigratie gedaan met het rapport Gastarbeid en kapitaal. "Daarin werd geconcludeerd dat de meeste gastarbeiders de islam aanhingen, een godsdienst waarvan men vond dat die hier niet past. Daar zagen ze twee oplossingen voor: óf deze gastarbeiders leggen hun godsdienst af, óf ze krijgen een bedrag en keren terug. Dat zou vandaag zelfs Wilders niet meer durven voorstellen", aldus Niemöller.

Aanvullende informatie

14 juni 2012
De artikelen uit de krant zijn nu ook digitaal via Myjour.com te lezen. U kunt ze los kopen of als u abonnee bent gratis lezen. Klik hier voor meer informatie.

    KN op Twitter!

    Proef kn

    Proef kn! 8 weken voor € 15,-