Dorcas
Stichting Arnulfus

Tom Holland: 'De islam volgde keizer Constantijn'

Tom Holland: 'De islam volgde keizer Constantijn' foto:Erik van den Boom
De islam is de rijksideologie van het stormachtig opgekomen imperium van de Arabieren, betoogt Tom Holland deze week in het boekenweeknummer van Katholiek Nieuwsblad.
Het gebeurde in de zevende eeuw. In het machtsvacuüm tussen twee wereldrijken, het Romeinse en het Perzische, kwamen de Arabieren, door beide partijen bewapend en ingehuurd voor de grensverdediging, pijlsnel omhoog. Hun nieuwe rijk had behoefte aan een bindende godsdienst, die kon concurreren met het prestigieuze monotheïsme van het Romeinse rijk.

Prototype

De reconstructie van dit wordingsproces beheerst inmiddels het academisch debat, aldus Holland, die naast een boek Het vierde beest ook juist een televisiedocumentaire over het ontstaan van de islam heeft voltooid. "De focus van mijn boek is de relatie tussen een rijk en een religie als georganiseerd geloofssysteem. Keizer Constantijn stond in de vierde eeuw aan de overheersende christelijke factie (de katholieke, -red.) toe dat te worden. Dat constantijnse christendom vestigde een prototype dat de islam zal navolgen." Volgens Holland is kalief Abd al-Malik (685-705) de Constantijn van de islam. Hij reorganiseerde die godsdienst in een eenduidige vorm.

Afspiegeling van hemel

Holland: "Het gaat allemaal om het nieuwe idee van één God en diens enige afgevaardigde, die aan het hoofd staat van één rijk. Dat zette de heerser op een fantastisch voetstuk. Het stelt je in de gelegenheid jouw rijk voor te stellen als de afspiegeling van de hemel. En natuurlijk moet heel de wereld onder jouw bewind komen, net zoals de hemel onder het bewind van God valt."

.

Aanvullende informatie

07 maart 2012
De artikelen uit de krant zijn nu ook digitaal via Myjour.com te lezen. U kunt ze los kopen of als u abonnee bent gratis lezen. Klik hier voor meer informatie.

    KN op Twitter!

    Proef kn

    Proef kn! 8 weken voor € 15,-