Dorcas
Kerkbalans

The Croods

door  Jan Peeters

Met The Croods heeft animatiekunstenaar Chris Sanders een fantastische familiefilm neergezet die momenteel in de Nederlandse bioscopen draait. Hoewel de titel zoiets betekent als de 'primitieven' komt dat niet tot uiting in platheid of anderszins. Je kunt er gerust met kinderen naar toe, al kunnen de spectaculaire en soms duizelingwekkend snelle scènes kleine kinderen te veel zijn. De grandioze effecten worden versterkt door het 3D-effect waarvoor speciale brilletjes worden verstrekt.

Het verhaal gaat over de periode van de prehistorie waarin de werelddelen op het punt staan uit elkaar te breken. Niets vermoedend van het naderend natuurgeweld schuilt een familie holbewoners, bestaande uit vader, moeder, drie kinderen en een oma, in een grot. Ooit hadden ze buren, maar de ene werd geplet door een dino, de andere vernietigd door een vuurslang en weer een volgende door de griep.

Om te overleven is het oppassen geblazen, realiseert vader Grug zich, een Neanderthalerachtig type, maar met een gouden hart. Om zijn gezin te beschermen, prent hij ze de 'regels' in: nieuw is gevaarlijk, wees nooit niet bang, angst houdt ons in leven en nieuwsgierigheid is dodelijk. Elke avond, als de grot tegen het onheil dat in het duister rondwaart is afgesloten, vertelt hij een verhaaltje voor het slapen gaan: hoe het overtreden van de regels geheid tot de dood leidt. Die angst is niet denkbeeldig, overal loert de dood, al wordt het gevaar nog zo hilarisch in beeld gebracht, zoals tijdens een wervelende en spannende voedseljacht.

Puberdochter Eep kan het in de grot en met de eindeloze waarschuwingen niet meer uithouden en wil wat van de wereld zien. Nieuwsgierig naar wat een lichtschijnsel in het nachtelijk duister is, ontsnapt ze uit de grot en ontmoet Guy, een jongen die onderweg is naar 'morgen' en de zon volgt omdat volgens hem de wereld vergaat.
Hij is al verder ontwikkeld dan het in volstrekt isolement levende gezin van Eep. Zijn nieuwigheden, zoals het maken van vuur, bevestigen Eeps dromen dat er meer moet zijn. Dat staat haaks op de beschermende lessen van vader Grug die Guy als een gevaarlijke indringer ziet. Maar als een enorme aardbeving terugkeer naar de veilige grot verhindert, zijn ze gedwongen met Guy mee te trekken.

Een spannende maar tegelijk uiterst vermakelijke tocht volgt, waarbij het gezin Guys nieuwigheden verwelkomt, behalve vader Grug. Tot zij elkaar al samenwerkend het leven redden en het wantrouwen verdwenen is. Dan komt er ook ruimte om elkaar te zien zoals ze zijn, met name in de moeizame verhouding tussen vader en dochter.
Aanvankelijk lijkt de film een aantal stereotypen te bevestigen: die van de conservatieve vader die uiteindelijk verliest en van de vooruitstrevende Guy die de naar vrijheid snakkende Eep 'bevrijdt'. Maar deze film gaat daaraan voorbij: degene die de grootste ontwikkeling doormaakt, is Grug, die ontdekt zelf ook net zo vindingrijk te kunnen zijn. De wereld blijkt dan ook minder bedreigend te zijn.

The Croods is daarmee een prachtige en ongecompliceerde familiefilm die naast de aardige moraal gewoon geweldig is om naar te kijken. Naast alle geestige details en dialogen biedt The Croods een prachtig schouwspel.
Jan Peeters

17 mei 2013
De artikelen uit de krant zijn nu ook digitaal via Myjour.com te lezen. U kunt ze los kopen of als u abonnee bent gratis lezen. Klik hier voor meer informatie.

    Proef kn! 8 weken voor € 15,-