Dorcas
Stichting Arnulfus

Song for Marion

door  Hettie van der Ven

Soms kan een film een dubbel gevoel opleveren. Zo ook Song for Marion, dat het verhaal vertelt van brombeer op leeftijd Arthur en zijn terminale maar nog altijd zeer positieve vrouw Marion. Ondanks haar ziekte geniet Marion van het zingen in het lokale koor, dat een paar keer per week in het dorpshuis repeteert. Arthur kan zich er niks bij voorstellen, maar brengt zijn vrouw er trouw naartoe. Wanneer het steeds slechter gaat met Marion, vraagt ze Arthur haar plaats in te nemen. Wederom uit liefde gaat hij brommend akkoord. Song for Marion komt dicht bij klef sentiment en kent weinig verrassingen, dus het vervolg van Arthurs' zangavontuur laat zich raden.

Rappende en rockende bejaarden die in veel te hippe outfits stralend eigentijds poprepertoire ten gehore brengen, inclusief een opa die na een vlammende luchtgitaarsolo weer recht overeind moet worden gezet. Het is de clichématige, bijna kinderachtige verhaallijn uit Song for Marion, voor de liefhebber misschien lachwekkend, maar voor velen ongetwijfeld tenenkrommend. Tegelijkertijd is daar de onverwoestbare en zeer aandoenlijke liefde tussen Arthur en Marion, zo prachtig gespeeld dat het recht in het hart raakt en de vertolking van 'Let's talk about sex' door het koor snel doet vergeten.

Naarmate Marion zieker wordt, realiseert Arthur zich meer en meer dat hij vaak lomp en humeurig is. "Ik hou van je sinds je sikkeneurig mijn leven binnenstapte", meldt Marion echter mild en liefdevol. Ook na haar overlijden blijft hun liefde voelbaar. Arthur slaapt met zijn hand koesterend op de lege plek in bed en leest zijn boodschappenlijstje van de dag voor aan Marions' graf.

Bovenal is Song for Marion een ode aan familieliefde. Het koor fungeert als groot en warm familiebad wanneer het Marion met 'Sunshine of my life' een ochtendaubade brengt in de stromende regen en vooral ook wanneer het Arthur, ondanks zijn brute gedag, liefdevol opneemt als lid van de koorfamilie. Het muzikale eerbetoon aan zijn vrouw, dat Arthur tijdens een (hoe voorspelbaar) korenwedstrijd ten gehore brengt, gaat door merg en been. Liefde blijft levend, zoveel is duidelijk. Deze liefde zorgt ervoor dat Song for Marion naast een muzikale klucht met recht ook een 'must see' is.

Film: Song for Marion (2012), Engeland, 93 min. Regie: Paul Andrew Williams, met o.a. Terence Stamp, Vanessa Redgrave en Gemma Arterton.

KN kijkwijzer
Vanaf 6 jaar / grof taalgebruik

19 april 2013
De artikelen uit de krant zijn nu ook digitaal via Myjour.com te lezen. U kunt ze los kopen of als u abonnee bent gratis lezen. Klik hier voor meer informatie.

    Proef kn! 8 weken voor ‚ā¨ 15,-